طرز تهیه یخنی به سه روش متفاوت +نکاتی برای بهتر شدن

طرز تهیه یخنی به سه روش متفاوت +نکاتی برای بهتر شدن

همه آبگوشت خورده‌ایم این غذای اصیل به نوعی بخشی از تقدیر ما ایرانی‌ها به خصوص در ظهر جمعه است اما بیایید این بار آبگوشت را کمی متفاوت‌تر آماده کنیم. با طرز تهیه یخنی چطورید؟ این غذای سنتی که در بعضی استان‌های کشور به روش‌های متفاوت آماده می‌شود از نظر طعم و مزه مناسب ذائقه ایرانی‌هاست. پخت آن ساده است و به تجربه و مهارت چندانی احتیاج ندارد. کافیست کمی حوصله به خرج دهید تا ناهار روز جمعه یخنی و ترشی لیته باشد.

اما یخنی دقیقاً چیست؟ یخنی در اصل یک کلمه‌ی پهلوی به معنای پخته یا گوشت پخته شده است، وقتی می‌گوییم یخنی یعنی غذا حاوی گوشت پخته شده است و به تبعیت از آن وقتی می‌گوییم یخنی لوبیا یعنی گوشت و لوبیا، به همین ترتیب مردم در نواحی مختلف ایران و افغانستان از کلمه یخنی برای غذاهایی چون آبگوشت یخنی، یخنی نخود، یخنی کلم و یخنی بادمجان استفاده می‌کنند.

در ادامه این مقاله از دیجی فود قرار است طرز تهیه یخنی با لوبیا را به شما آموزش دهیم. با ما همراه باشید.

طرز تهیه یخنی - دیجی فود

مواد لازم در طرز تهیه یخنی لوبیا

این مدل از یخنی یعنی ترکیب گوشت و لوبیا قرمز و لوبیا چیتی در مناطقی از استان فارس رایج است. این مقدار مواد اولیه برای طرز تهیه یخنی برای ۴ نفر مناسب است.

  • گوشت گوسفندی با استخوان ۳۰۰ گرم
  • ترکیب لوبیا قرمز و لوبیا چیتی دو پیانه
  • پیاز بزرگ ۱ عدد
  • رب گوجه فرنگی ۳ قاشق غذاخوری
  • نمک، فلفل، زردچوبه: به میزان لازم

دستور پخت سریع در طرز تهیه یخنی لوبیا

  • در طرز تهیه یخنی ابتدا گوشت، پیاز، ادویه و رب را داخل قابلمه تفت دهید.
  • لوبیاها را از قبل خیس کرده و به مدت نیم ساعت روی شعبه متوسط بپزید.
  • لوبیا نیم‌پز شده را به گوشت اضافه کنید. به اندازه کافی آب بریزید و درب قابلمه را ببندید.
  • در اواخر پخت نمک و فلفل را اضافه کرده و اجازه دهید یخنی جا بیفتد

طرز تهیه یخنی لوبیا مرحله‌به‌مرحله

  1. درست کردن یخنی به حدود ۵ ساعت زمان نیاز دارد اما اگر نیمی از زمان پخت را در زودپز سپری کند بعد از ۳ ساعت یک یخنی جاافتاده و خوشمزه خواهید داشت.
  2. برای شروع در طرز تهیه یخنی باید گوشت و حبوبات به خوبی پخته شوند. پس گوشت‌ها را به همراه پیاز، فلفل و زردچوبه و رب به خوبی تفت دهید و اجازه دهید روی شعله ملایم به همراه یک استکان آب کمی بپزد. در این فاصله لوبیاها را که از شب قبل خیس کرده‌اید برای نیم ساعت به همراه آب روی شعله متوسط بپزید.
  3. پس از نیم ساعت لوبیاها را آبکش کرده و به قابلمه گوشت اضافه کنید. به اندازه لازم آب بریزید سپس شعله را زیاد کنید تا یخنی به جوش بیاید. بعد از جوش آمدن شعله را کم کنید و اجازه دهید به آرامی بپزد. در اواخر پخت نمک را اضافه کنید.

طرز تهیه یخنی - دیجی فود

یخنی با نخود

همان‌طور که در ابتدا گفتیم یخنی ترکیبی از گوشت و یک مدل حبوبات است. یخنی نخود نوع دیگری از این غذاست که معمولاً در مناطق جنوبی و به خصوص در استان بوشهر تهیه می‌شود. طرز تهیه یخنی نخود کاملاً شبیه به طرز تهیه یخنی لوبیاست با این تفاوت که به جای لوبیا باید نخود را به یخنی اضافه کنید.

شیوه پخت یخنی با لپه

مردم جهرم یخنی را با روشی مشابه اما با لپه می‌پزند. ترکیب لپه و گوشت چیزی شبیه به قیمه است اما طعم یخنی با طعم قیمه تفاوت دارد چون در یخنی لپه از گوجه و رب استفاده نمی‌شود. اگر عجله دارید و فرصت کافی برای پخت حبوبات ندارید می‌توانید یخنی را به سبک مردم جهرم با لپه بپزید.

نکات تکمیلی در طرز تهیه یخنی

  • بهتر است در طرز تهیه یخنی حبوبات را از قبل خیس کنید؛ اما اگر فرصتتان کم است می‌توانید به کمک کمی زیره از نفخ حبوبات کم کنید.
  • می‌توانید برای طعم بهتر پودر لیمو عمانی را در اواخر پخت و ۱۰ دقیقه قبل از خاموش کردن شعله گاز به یخنی اضافه کنید. اگر پودر لیمو عمانی در دسترس شما نبود، ۳ عدد لیمو عمانی را برای مدت ۲۰ دقیقه در آبجوش خیس کنید، سپس پرک‌های لیمو را خارج کرده و داخل یخنی بیندازید.
  • یکی از نکات مهم در طرز تهیه یخنی این است که در اوایل پخت، قبل از این که ادویه‌ها را اضافه کرده باشید، منتظر بمانید که گوشت کمی بجوشد، کف روی سطح آب را با قاشق برداشته و دور بریزید. این کار باعث می‌شود آبگوشت خوش‌رنگ‌تری داشته باشید.
  • تفاوت اصلی در طرز تهیه یخنی و آبگوشت این است که چربی آبگوشت مقداری بیشتر است و ما معمولاً در پخت آبگوشت از دنبه استفاده می‌کنیم اما یخنی چربی زیادی ندارد.
  • یخنی باید روی حرارت آرام بپزد تا به خوبی جا بیفتد. این غذا هرچقدر آرام آرام بپزد، طعم بهتری و به اصطلاح جاافتاده تر هم می‌شود. البته اگر زمان کافی برای پخت آن ندارید بهتر است نیمی از زمان پخت یخنی در زودپز باشد.

نکاتی در سرو یخنی

سرو یخنی بخشی از طرز تهیه یخنی است؛ یعنی جز بایدهاست و معمولاً در ادامه‌ی دستور تهیه می‌آید. برای سرو یخنی، آب غذا را از محتویات آن به کمک ملاقه جدا کنید و درون یک قابلمه دیگر بریزید. حالا باید استخوان‌ها را از گوشت جدا کنید و به کمک گوشت‌کوب برقی یا دستی، ترکیب گوشت و لوبیا و یا هر نوع حبوباتی که استفاده کردید را بکوبید تا مواد به خوبی با هم ترکیب و کوبیده شوند.

می‌توانید یخنی را به همراه ترشی و سبزی خوردن و نان سنگک تازه نوش جان کنید. دوغ محلی هم در کنار یخنی فراموش نشود.

آیا شما شیوه‌ی متفاوتی در طرز تهیه یخنی به کار می‌گیرید؟



0 0 رای
رتبه دهی نوشته
مشترک شدن
مطلع شوید از
guest
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
نمایش همه ی نظرات