طرز تهیه مرصع پلو ، یک دستور پخت حرفهای برای یک غذای مجلسی

مرصع پلو یکی از غذاهای خوشرنگ و لعاب قزوینی است که البته در دیگر شهرهای کشور هم با کمی دخل و تصرف در دستور مرصع پلو قزوینی اصیل تهیه میشود. بعد از اهالی قزوین، شیرازیها هم خیلی به این غذا علاقهمندند و همین باعث شده تا دستور مرصع پلو شیرازی هم جز دستورهای محبوب در طرز تهیه مرصع پلو باشد.
این غذا که معمولاً برای مجالس تهیه میشود برخلاف مواد اولیه بسیار زیادی که برای پختنش لازم است. دستور پخت آسانی دارد. کافی است کمی صبر و حوصله به خرج دهید تا این غذای لذیذ ایرانی را در خانه برای خودتان آماده کنید.
بعضیها مرصع پلو را با شیرین پلو اشتباه میگیرند؛ اما طرز تهیه مرصع پلو تفاوتهایی با شیرین پلو دارد که در نهایت طعم این دو غذا را از هم متمایز میکند. فرق شیرین پلو با مرصع پلو در میزان شکر این دو غذاست. شیرین پلو همانطور که از اسمش پیداست طعم شیرینی دارد، در حالی که در مرصع پلو این شیرینی بسیار کم احساس میشود. همچنین شیرین پلو را معمولاً به همراه قیمه سرو میکنند؛ اما در دستور مرصع پلو میتوانید از گوشت گوسفندی، گوشت چرخکرده، مرغ و ماهی استفاده کنید که البته از بین آنها طرز تهیه مرصع پلو با گوشت گوسفندی و مرغ طرفداران بیشتری دارد.
البته که در این مطلب قرار نیست طرز تهیه شیرین پلو را آموزش دهیم؛ و در مطلبی به صورت مجزا کاملاً نکات و فوتوفن پخت یک شیرین پلو مجلسی را به شما آموزش خواهیم داد. فعلاً در ادامه این مطلب با آموزش طرز تهیه مرصع پلو همراه ما باشید.

مواد لازم در طرز تهیه مرصع پلو با مرغ ریش ریش
- برنج ۵ پیمانه
- سینه مرغ ۵۰۰ گرم
- پیاز ۲ عدد متوسط
- زعفران دمکرده سه قاشق سوپخوری
- مغز گردو یک سوم پیمانه
- خلال پسته یک سوم پیمانه
- خلال بادام یک سوم پیمانه
- خلال پوست پرتقال یا نارنج یکسوم پیمانه
- کشمش دو سوم پیمانه
- زرشک دو سوم پیمانه
- زردچوبه نصف قاشق چایخوری
- شکر یک قاشق غذاخوری
- کره ۱۰۰ گرم
- نمک و فلفل به میزان لازم
مواد گفتهشده برای ۵ نفر کافی است؛ اما اگر قرا است این غذا را برای میهمانی تدارک ببینید در طرز تهیه مرصع پلو برای ده نفر باید مواد اولیه را دو برابر کنید.
دستور سریع
پخت این غذا هرچند ساده است؛ اما طرز تهیه مرصع پلو نکات ریزی دارد که در ادامه به شما میگوییم؛ اما اگر دستور سریع پخت مرصع پلو را بخواهید به این صورت است که ابتدا سینه مرغ را بپزید و ریش ریش شده آن را با کمی زعفران تفت دهید. سپس زرشک، کشمش، پیازداغ و پوست پرتقال را جداجدا آماده کنید. حالا برنج را به روال همیشگی بجوشانید و آبکش کنید و پس از ۴۰ دقیقه دم کشیدن داخل دیس بکشید و با مواد آمادهشده تزئین کنید.

طرز تهیه مرصع پلو به صورت مرحله به مرحله
- سینه مرغ را با مقداری پیاز و نمک و آب روی شعله قرار دهید تا آبپز شود.
- زرشک و کشمش را در آب سرد خیس کنید.
- حالا باید تلخی پوست پرتقال یا نارنج را بگیرید. برای این کار خلال پوست پرتقال را به آب در حال جوشیدن اضافه کنید. بعد از پنج دقیقه آبکش کرده و این کار را دو بار دیگر تکرار کنید. بعد از آخرین مرحله خلالها را با آب سرد بشویید و با یک قاشق شکر به مدت ۱ تا ۲ دقیقه تفت دهید و کنار بگذارید.
- برنج را بجوشانید و آبکش کنید. برای تهدیگ میتوانید از نان یا سیبزمینی و یا تهدیگ مجلسی استفاده کنید. تهدیگ مجلسی ترکیبی از زرده تخممرغ، ماست، زعفران و کمی برنج آبکش شده است. در طرز تهیه مرصع پلو مجلسی برنج سفید ساده درست میکنیم و بعد دیس را با مخلفات تزئین میکنیم. برنج شما باید به مدت ۴۰ دقیقه با شعله ملایم دم بکشد.
- تا زمان دم کشیدن برنج فرصت دارید مرغ و سایز مخلفات را آماده کنید. ابتدا سینههای مرغ را که دیگر پختهشدهاند ریش ریش کنید و با مقداری کره و زعفران چند دقیقه تفت دهید.
- پیاز را خلالی ریز کرده و در تابه با مقداری روغن سرخکنید. پیازها باید ترد و طلایی باشند. به اصطلاح به این مدل پیازداغ، پیازداغ مجلسی میگویند.
- زرشک و کشمش را هم جداگانه با مقداری کره تفت دهید. بهتر است هنگام تفت دادن زرشک از یک قاشق چایخوری شکر هم استفاده کنید تا ترشی زرشکها متعادل شود.
- خلالها را جداگانه با مقداری پودر هل تفت دهید تا کمی نرم شوند.
- بعد از دم کشیدن برنج کمی از پلو را با زعفران مخلوطکنید تا هنگام تزئین از آن استفاده کنید.
تا اینجا مراحل آمادهسازی در طرز تهیه مرصع پلو تمام میشود و باقی کار مربوط به زمان سرو است. شکل نهایی مرصع پلو به قدری زیباست که به آن جواهر پلو مجلسی هم میگویند. البته نتیجه نهایی به ذوق و سلیقه شما هم بستگی دارد.

تکنیکهایی برای بهتر شدن مرصع پلو مجلسی شما
- اگر میخواهید مرصع پلو شما طعم بهتری داشته باشد به جای استفاده از خلال پوست پرتقال از خلال پوست نارنج استفاده کنید.
- پیشنهاد میکنیم در طرز تهیه مرصع پلو در صورت امکان از برنج ایرانی استفاده کنید. برنج ایرانی عطر غذا را بسیار دلپذیرتر میکند.
- هرچه از زعفران مرغوبتری در پخت این غذا استفاده کنید، نتیجه بهتری خواهد شد. از طرفی این غذا ادویه خاصی ندارد پس در استفاده از زعفران دست و دلباز باشید که عطروطعم مرصع پلو تا حدود زیادی وابسته به زعفران است.
- اگر میخواهید مرصع پلو شما خیلی مجلسی و تعریفی باشد، میتوانید به جای مرغ ریش ریش شده از گوشت گوسفندی استفاده کنید؛ و گوشت را به شکل خورشت در کنار غذا سرو کنید.
- اگر میخواهید خلالهای پسته و بادام در درست کردن مرصع پلو عطروطعم بهتری داشته باشند آنها را از شب گذشته در مقداری گلاب خیس کنید.
سرو غذا
برای سرو مرصع پلو برنج را داخل دیس بکشید و روی آن را به صورت کامل با لایههایی از انواع خلال، برنج زعفرانی، زرشک، کشمش، مرغ ریش ریش شده، خلال پوست پرتقال و پیازداغ بپوشانید. سعی کنید مواد روی برنج دارای مرزبندی مشخصی باشند تا شکل نهایی غذا زیباتر شود.
بد نیست به همراه مرصع پلو ماست و خیار درست کنید و روی آن را با نعناع و پودر گل سرخ تزئین کنید.
اگر به طرز تهیه غذای ایرانی علاقه مند هستید:
طرز تهیه شیرین پلو با ریزترین نکات +گام به گام
۲ طرز تهیه خوشمزه برای هویج پلو+۴ نکته مهم
طرز تهیه آلبالو پلو را به سه روش و با سه طعم متفاوت یاد بگیرید!
طرز تهیه گام به گام عدس پلو +فوت کوزه گری
به نظر شما چه آیتمهای دیگری را میتوان به عنوان مخلفات تزئین در طرز تهیه مرصع پلو گنجاند؟ مثلاً بعضیها هویج هم به مخلفات مرصع پلو اضافه میکنند که خب در این صورت طعم نهایی غذا کمی شیرین خواهد بود. شما چه نظر دیگری دارد؟






عالیه
چقدر خوشگل
[…] هویچ پلو شیرازی که غذای اصیل این خطه از کشور است، مانند مرصع پلو یک غذای پرطرفدار و البته کمی شیرین و متناسب با […]
[…] در واقع برای تهیه این غذا از شکر استفاده میشود. برای تهیه مرصع پلو که به آن جواهر پلو هم گفته میشود، شکر اضافه […]
[…] […]