آش ترش مازندرانی خوشمزه با نکات و ترفندهایی که باید بدانید!

آش ترش مازندرانی خوشمزه با نکات و ترفندهایی که باید بدانید!

آش ترش مازندارانی، ترش آش یا سیاه آش فرقی ندارد به کدام نام صدایش بزنید در هر صورت طعم این آش همان چیزی است که باید باشد. آش ترش یکی از انواع آش های سنتی و محلی ایرانی است که شاید با نام آش ترش مازندرانی معروف باشد اما گیلانی‌ها نیز با کمی تفاوت در دستور اصلی چنین آشی را در ردیف غذاهای محلیشان ثبت کرده‌اند. مازندرانی ها این آش را با دستور پخت مخصوص خودشان تهیه می کنند که به شدت دلذیر و خوشمزه دارد. در ادامه ای مقاله از دیجی فود قرار است طرز تهیه آش ترش مازندرانی را به شما آموزش دهیم.

شاید بهتر باشد بگوییم آش ترش یکی از انواع آش های سنتی و بسیار خوشمزه ایرانی است که اصالت آن به استان های شمالی کشور برمی‌گردد. گلستانی‌ها کمتر اما مازندرانی‌ها و گیلکی‌ها نسبت به دستور پخت این اش بسیار حساس هستند و هرکدام از این دو خطه خود را در پخت اش ترش سرآمد میدانند. البته که طعم این آش چه به روش مازندرانی طبخ شود و چه به روش گیلانی بینظیر است.  این آش خوشمزه در دستور تهیه شباهت هایی هم به آش دوغ تبریزی دارد اما از نظر طعم زمین تا آسمان به یکدیگر تفاوت دارند. در ادامه با طرز تهیه آش ترش به شیوه مازندرانی همراه ما باشید.

آش ترش مازندرانی - دیجی فود

مواد لازم

  • لوبیا کشاورزی یا رشتی نصف لیوان فرانسوی دسته دار
  • عدس نصف لیوان فرانسوی دسته دار
  • لوبیا چیتی نصف لیوان فرانسوی دسته دار
  • برنج نیم دانه یک و نیم لیوان فرانسوی دسته دار
  • سبزی آش ترش چغندر ۲ عدد متوسط، گشنیز ۲ دسته، تره ۳ دسته، اسفناج، جعفری، نعناع، پونه، زولنگ، اناریجه هر کدام ۱ دسته
  • آلوچه جنگلی یا آلو خشک ملس به مقدار دلخواه
  • آبغوره ۱ استکان
  • پیاز ۱ عدد بزرگ
  • سیر ۱ بوته
  • رب آلوچه ۵ قاشق غذاخوری
  • رب انار ۲ قاشق غذاخوری
  • نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار دلخواه

با مقدار موادی که در این دستور آشپزی قرار گرفته است می توانید برای ۴ نفر آش ترش تهیه کنید. در صورتی که می خواهید مقدار کمتر یا بیشتری آش ترش تهیه کنید کافیست مقدار مواد را ضرب یا تقسیم کنید.

آش ترش مازندرانی - دیجی فود

طرز تهیه آش ترش مازندرانی

  1. حبوبات را از شب قبل خیس کنید و چندین بار آبشان را عوض کنید تا نفخشان گرفته شود. و آن ها را به صورت جدا گانه بپزید زیرا زمان پختشان با یکدیگر متفاوت است.
  2. سبزی ها را به طور کامل بشورید و وقتی کاملا خشک شدند شروع کنید به صورت ساطوری و ریز خورد کردن.
  3. وقتی حبوبات در له شدن در دست پخته شدند چغندر ها را درشت خورد کنید و به آن ها اضافه کنید. سپس برنج را به این ترکیب اضافه کنید.
  4. وقتی برنج که حدود ۲۰ دقیقه طول می کشد با مواد پخته شد سبزی ها را اضافه کنید.
  5. آش را روی شعله ملایم قرار دهید و هر چند دقیقه یکبار هم بزنید تا ته نگیرد و صبر کنید تا آش جا بیفتد. نمک زرد چوبه فلفل، آلوچه، آبغوره، رب انار و رب آلوچه را اضافه کنید بگذارید به طور کامل جا بیفتد.
  6. در ۱۵ دقیقه آخر به دلخواه خودتان می توانید رشته آشی هم به آن اضافه کنید.
  7. در این فاصله سیر داغ و پیاز داغ را آماده کنید و تا پخت کامل آش نیمی از این مواد را به آش اضافه کنید. بعد از اینکه آش پخته شد طعم آن را چک کنید اگر بیش از اندازه ترش بود با شکر مزه آن را اندازه کنید. و در آخر آش را با سیر و پیاز داغ تزئین کنید.

راهنمای انتخاب سبزی آش ترش مازندرانی

آش ترش با سبزیجات متنوعی پخته می شود و معمولا در هر استانی با سبزیجات محلی همان استان تهیه می شود. برای مثال ترکیب اصلی سبزی در طرز تهیه آش ترش مازندرانی چغندر، گشنیز، تره، اسفناج، جعفری، نعناع، پونه، زولنگ و اناریجه است اما اگر به این سبزی‌ها دسترسی ندارید، می‌توانید به طور معمول برای سبزی این آش می توانیم از ترکیبی مساوی از اسفناج، تره، گشنیز و جعفری استفاده کنیم. مثلا برای مقدار مواد بالا به ۵۰۰ گرم سبزی آشی نیاز داریم که باید از ۱۲۵ گرم اسفناج، ۱۲۵ گرم تره، ۱۲۵ گرم گشنیز و ۱۲۵ گرم جعفری استفاده کنیم. اگر به سبزیجاتی مثل چوچاق و خالواش هم دسترسی دارید حتما استفاده کنید.

آش ترش مازندرانی - دیجی فود

نکات بیشتر در پخت آش ترش

  • برای پخت آش ترش مازندرانی در فصول مختلف می‌توانید به جای چغندر از لبو یا کدو حلوایی هم استفاده کنید.
  • به جای آلوچه می‌توانید در آش ترش مازندرانی آلو قیصی و گوجه سبز یا غوره استفاده کنید. به جای رب انار هم از رب ازگیل یا رب نارنج می‌شود استفاده کرد.
  • دستور پخت آش ترش مازندرانی در شهر‌های مختلف مازندران با کمی پس و پیش کردن جزییات این طرز تهیه است. بعضی به آش ترش مازندرانی گوشت هم اضافه می‌کنند که باید گوشت را با پیاز تفت داد و به حبوبات اضافه کرد.
  • در بعضی شهر‌های مازندران ترکیبی از این سبزی خشک هم به آش اضافه می‌کنند: نعنا، پونه، سوسن انبر، اوجی یا خالواش.
  • به آش ترش می‌توانید در ۱۵ دقیقه پایانی مقداری رشته آشی هم می‌توانید استفاده کنید.

اگر تجربه پخت آش ترش مازندرانی را دارید خوشحال می‌شویم نظرتان را درباره طعم این غذا با ما و همراهان دیجی فود به اشتراک بگذارید.

طرز تهیه
recipe image
دستور پخت
آش ترش مازندرانی
نویسنده
تاریخ انتشار
زمان آماده سازی
زمان پخت
زمان کل


0 0 رای
رتبه دهی نوشته
مشترک شدن
مطلع شوید از
guest
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
نمایش همه ی نظرات