طرز تهیه گام به گام عدس پلو +فوت کوزه گری

هر غذایی برای افراد تداعیهای بخصوص خود را دارد. عدس پلو از آن غذاهاییست که هر کسی را یاد یک چیز میاندازد. یکی را یاد سفرهی رنگارنگ مادر و مادربزرگ، یکی را یاد سربازی و کس دیگری را به یاد غذاهای نذری خوشمزه. طرز تهیه عدس پلو بسیار متنوع است. میتوان آن را با گوجه و بادمجان سرخشده سرو کرد تا مناسب گیاهخواران باشد، یا با انواع دیگر پروتئین بهصورت: تهچین با گوشت تهچینی، عدس پلو با گوشت چرخکرده – مثل عدسپلوهای نذری و عدس پلو رستورانی – عدسپلو با مرغ یا عدسپلو با گوشت قلقلی.
در این مقاله میتوانید با طرز تهیه عدس پلو با روشهای مختلف اشنا شوید.
مواد لازم در طرز تهیه عدس پلو با گوشت چرخکرده
- برنج: ۳ پیمانه
- عدس: یک و نیم پیمانه
- گوشت چرخ کرده: ۳۰۰ گرم
- پیاز: ۱ عدد متوسط و ۱ عدد کوچک
- سیر: چند حبه در صورت تمایل
- کشمش پلویی: ۱ پیمانه
- خرما: چند عدد
- دارچین: ۲ قاشق غذاخوری
- زعفران دمکرده: ۲ قاشق غذاخوری
- نمک، روغن و زعفران آب کرده: به میزان لازم

طرز تهیه عدس پلو تند و سریع و با یک نگاه
- عدس را بپزید و همزمان پلو را آبکش کنید.
- پیاز متوسط و سیر را خرد کنید و در کمی روغن تفت دهید، زردچوبه و گوشت چرخکرده را اضافه کنید.
- بعد از اینکه گوشت کمی رنگ عوض کرد، نصف پیمانه آب بریزید در ظرف را بگذارید تا کاملاً بپزد.
- ته قابلمه کمی روغن بریزد و با نان یا سیبزمینی بپوشانیدش.
- برنج و عدس را لایه لایه در قابلمه بریزید و بگذارید حدود ۴۵ دقیقه دم بکشد.
- زعفران دمکرده و دارچین را به گوشت که حالا آبش کشیده شده و خوب پخته اضافه کنید.
- پیاز کوچک را خلالی کنید و وقتی سبک شد کشمشها را در آن بریزید و بگذارید کشمشها تفت بخورند و نرم شوند.
- هسته خرماها را در بیاورید، ترجیحاً پوست بگیرید و در یک قاشق غذاخوری روغن کمی تفتشان دهید.
عدس پلوی شما آماده است. نوش جانتان. اگر میخواهید طرز تهیه عدس پلو را با جزئیات بیشتری بدانید، دستورپخت زیر گام به گام برای شما توضیحاش میدهد.
طرز تهیه عدس پلو گام به گام و با جزئیات
- از یکی دو ساعت پیش از شروع آشپزی برنج و عدس را خیس کنید و کمی نمک در آبشان بریزید.
- دو تا قابلمه را پر از آب کنید و بگذارید روی اجاق تا جوش بیایند، یکی برای عدس و یکی برای پلو.
- پیازها و سیرها را بسته به ذائقهتان رنده یا نگینی کنید و در روغن بریزید تا سبک شوند.
- وقتی رنگ پیازها عوض شد، زردچوبه اضافه کنید و کمی تفت دهید.
- پس از آن گوشت چرخ کرده را داخل پیازداغها بریزید و هم بزنید تا همه جای گوشت به پیاز و زردچوبه آغشته شود.
- گوشت که خوب تفت خورد و تغییر رنگ داد، نصف لیوان آب به آن اضافه کنید و در ظرف را بگذارید تا گوشت مغزپخت شود.
- تا گوشت میپزد برنج را در قابلمه بریزید، بگذارید چند جوش بزند و آبکش کنید.
- در همین حین عدس را هم داخل آب جوش بریزید تا نیمپز شود. کمی هم نمک و ادویه بزنید و آبکش کنید.
- برنج و عدس را لایهلایه توی قابلمه بریزید و روی عدسها کمی دارچین بریزید.
- برای تهدیگ میتوانید از نان، سیبزمینی یا برنج و ماست و زعفران استفاده کنید.
- یک ته استکان آب با سه قاشق غذاخوری روغن روی پلو بدهید و بگذارید برنجتان ۴۵ دقیقه روی حرارت ملایم بماند تا دم بکشد. در همین حین گوشتتان هم میپزد.
- آب گوشت که کشیده شد در ظرف را بردارید و دارچین و زعفران دمکرده را (و در صورت تمایل یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی) به آن اضافه کنید و کمی هم بزنید تا مزهها در هم ادغام شوند.
- گوشت شما آماده است برویم سراغ باقی مواد!
- در تابهی کوچکی کمی روغن بریزید و پیاز کوچک خلالیشده را داخل آن بریزید تا سرخ شود، سپس کشمشها را در آن بریزید و کمی تفت دهید (دقت کنید که کشمش زود میسوزد و تلخ و خشک میشود).
- کشمشها که پنج دقیقه تفت خورند و نرم شدند، از داخل روغن برشان دارید. خرماها را خوب بشویید و پوست و هستهشان را جدا کنید و به مدت ۶-۷ دقیقه در روغن تفت دهید.
عدسپلوی خوشمزه و منحصربهفرد شما آماده است. برای آشنا شدن با شیوههای سرو در طرز تهیه عدس پلو با ادامه این مطلب همراه ما باشید.

عدسپلو را چطور و با چه سرو کنیم؟
در سفرههای ایرانی و در کنار عدسپلو چیزهای زیادی سرو میشود. ترشی بادمجان، سالاد شیرازی و ماست و خیار از محبوبترین و دلچسبترین همنشینان عدسپلو هستند.
برای تزئین عدس پلو میتوانید علاوه بر کشمش و زرشک و خرما، از خلال بادام و پسته نیز استفاده کنید. به این صورت که خلالها را جداگانه و دستکم یک ساعت در مقداری گلاب بخیسانید و بعد آنها را در کمی کره تفت دهید. همچینین میتوانید نصف فنجان خلال هویج را هم با کمی کره تفت دهید و از آن برای تزئین روی عدسپلو استفاده کنید.
در طرز تهیه عدس پلو با گوشت قلقلی میتوانید قلقلیهایی را که درست کردهاید روی پلو بچینید و غذایتان را وسوسهانگیزتر جلوه دهید. برای تهیه گوشت قلقلی عدسپلو یک عدد پیاز متوسط و دو حبه سیر را در حدود ۳۰۰ گرم گوشت چرخکرده رنده کنید. قلقلیهایی به قطر ۱-۲ سانتیمتر درست کنید و آنها را در روغن سرخ نمایید.
در نهایت دیس عدسپلوی رنگارنگی خواهید داشت که با خلال بادام، خلال پسته، کشمش، هویج، خرما، زرشک، برنج زعفرانی و قلقلی تبدیل به غذایی چشمنواز شده است.
فوت کوزهگری در پخت عدس پلو
- برای ادویه عدس پلو میتوانید از فلفل سیاه، زردچوبه و خصوصاِ دارچین استفاده کنید. اگر با طعم زنجبیل مشکلی ندارید و آن را میپسندید میتوانید کمی پودر زنجبیل هم به موادتان اضافه کنید.
- در طرز تهیه عدس پلو با مرغ ، باید ابتدا سینه یا ران مرغ را (هرکدام که بیشتر دوست دارید) با یک عدد پیاز خلال شده، مقداری نمک و فلفل و زعفران آبپز کنید. پس از آن مرغ پختهشده را ریشریش کنید و به همراه پیازداغ با زعفران و ادویه فراوان تفت دهید. مرغهای تفتشده را با عدس و پیازداغ لابهلای برنج آبکششده بریزید و بگذارید دم بکشد.
- راز خوشمزه شدن عدس پلو در ادویههاییست که به آن اضافه میکنید، اگر طعم زیره و تخم گشنیز را دوست دارید میتوانید پودر آنها را به گوشت چرخکرده اضافه کنید تا بوی زحم آن را بگیرد و غذا را خوشعطرتر کند.
- تا یادم نرفته بگویم برای درست کردن عدسپلو دو راه دارید: عدس پلو کته یا عدسپلو با برنج آبکش. برای تهیه عدسپلو با برنج کته، تنها کافیست به دو نکته توجه کنید: ۱. وقت شستن برنج، نمک کمتری روی آن بریزید. ۲. وقت جوشیدن برنج عدسهایی را که از پیش نیمپز کردهاید، به برنج اضافه کنید. به همین سادگی.
اگر به انواع پلوهای ایرانی علاقه مند هستید:
طرز تهیه شیرین پلو با تمامی نکات
طرز تهیه هویج پلو ، غذایی که در عین سادگی بسیار خوشمزه است!
طرز تهیه آلبالو پلو را به سه روش و با سه طعم متفاوت یاد بگیرید!
طرز تهیه مرصع پلو ، یک دستور پخت حرفهای برای یک غذای مجلسی
در اینجا با انواع طرز تهیه عدس پلو آشنا شدید، شما این غذا را چطور درست میکنید عدس پلو ساده یا عدسپلویی با تمام این مخلفات؟
