ته چین گیاهی یک غذای نوستالژیک ایرانی برای رژیم گیاهخواری

هرچه میگذرد تعداد افرادی که علاقمند به خوردن غذاهای گیاهی هستند بیشتر میشود، خیلی از این افراد که تحت عنوان وجترین یا وگان شناخته میشوند برخلاف تصور عموم یک برنامه غذایی بسیار معمولی و عادی دارند، درست شبیه برنامه غذایی هر ایرانی، آنها نیز عدس پلو، لوبیا پلو، قرمه سبزی، قیمه و یا حتی ته چین را در لیست غذاهای هفتگی خود نوشتهاند با این تفاوت که در پخت هیچ یک از این غذاها خبری از گوشت نیست. به نظر شما ته چین گیاهی چه طعمی دارد؟
شاید باور نکنید اما طعم تمامی این غذاها حتی بدون گوشت هم بسیار شبیه به طعم اصلی آنهاست، بنابراین اگر مهمانی دارید که گیاهخوار است دیگر لازم نیست به دنبال دستورغذاهای عجیب و غریب بگردید، همین ته چین، غذای محبوب ما ایرانی ها، یک انتخاب اصیل و سنتی برای زمان هایی که مهمان داریم، به نظر شما بدون مرغ چطور خواهد شد؟ این غذای خوشمزه و خوشرنگ و لعاب ایرانی که از دوران قاجار برای خود برو بیایی بر سر میز درباریان داشت حالا یکی از آن غذاهای نوستالژیک و محبوب ایرانی است.
طبق دستور اصلی ته چین مجلسی را معمولاً با گوشت مرغ میپزند اما دستورهای بسیاری نیز برای پخت ته چین گیاهی وجود دارد، مانند ته چین اسفناج، ته چین بادمجان، ته چین گوجه و بادمجان و ته چین قارچ و بادمجان که قرار است در این مقاله از دیجی فود دستور تهیه آن را به شما آموزش دهیم.
مواد لازم برای پخت ته چین گیاهی
- بادمجان قلمی ۴ عدد
- قارچ ۲۵۰ گرم
- پیاز بزرگ یک عدد
- زرشک دو قاشق غذاخوری
- ماست چکیده یا پرچرب ۲ لیوان
- تخممرغ ۶ عدد
- برنج ۶ پیمانه
- گلاب یک قاشق غذاخوری
- زعفران دمکرده نصف استکان
- پودر هل، نمک و فلفل به مقدار لازم
- روغن مایع به اندازه کافی
این میزان از مواد اولیه در طرز تهیه ته چین گیاهی برای ۶ نفر کافیست. اگر تعدادتان کمتر و یا بیشتر است میتوانید مواد اولیه را نصف یا چند برابر کنید.
طرز تهیه ته چین گیاهی با قارچ و بادمجان
- بهتر است پیش از هر کار به سراغ مخلوط ماست و تخممرغ و زعفران بروید و اجازه دهید این مخلوط تا زمان انجام شدن باقی مراحل در یخچال استراحت کند. پس ابتدا زردههای تخممرغ را با گلاب، ماست، هل، زعفران دمکرده، نمک و چند قاشق روغن مایع خوب هم بزنید تا یکدست شود و بعد درب ظرف را ببندید و در یخچال قرار دهید.
- مرحله بعد در طرز تهیه ته چین گیاهی آماده کردن مواد میانی ته چین است. ابتدا بادمجانها را پوست بگیرید از وسط به دو قسمت تقسیم کنید و داخل آب و نمک بخوابانید تا تلخی بادمجانها گرفته شود. بعد به سراغ قارچ بروید. بهتر است قارچهای درشت بخرید و پس از شستن قارچ آنها را به چهار قسمت برش بزنید.
- قارچها را داخل تابه بریزید و روی شعله متوسط به همراه مقداری روغن تفت دهید. تا آب قارچ کشیده شود و قارچ ها طلایی شوند یک عدد پیاز خلالی شده را در مقداری روغن سرخ کنید، سپس پیاز داغ را به همراه زردچوبه و فلفل سیاه به قارچها اضافه کنید و تفت دهید.
- در مرحله بعد به سراغ بادمجانها بروید. آنها را از آب دربیاورید؛ با دستمال نخی خشک کنید و کمی نمک روی آنها بپاشید. سپس با مقدار کمی روغن سرخشان کنید و کنار بگذارید. پیازها را هم خلالی خرد کنید و در مقدار مناسبی روغن سرخ کنید تا یک پیازداغ مجلسی داشته باشید.
- حالا نوبت آبکش کردن برنج است. بهتر است برای پخت ته چین از برنج ایرانی استفاده کنید و آن را حداقل برای سه ساعت در آب خیس کنید. حالا در قابلمهای مقداری آب و نمک بریزید و برنج را به آن اضافه کنید. برنج شما باید آنقدر بجوشد که اطراف برنج پخته و مغز آن کمی سفت باشد. در این مرحله برنج را آبکشی کنید.
- در این مرحله از طرز تهیه ته چین گیاهی با قارچ و بادمجان باید مواد میانی را آماده کنید. میتوانید این کار را همزمان با جوشیدن برنج آغاز کنید تا با آبکش کردن برنج مواد ته چین هم آماده شده باشند. بادمجان های سرخ شده و قارچ و پیاز را کنار بگذارید، داخل تابهای کوچک زرشک را تفت دهید تا کمی نرم شود.
- در مرحله بعد باید به سراغ مخلوط خوش عطر و بوی ماست و تخممرغ رفت. برنج آبکش شده را به مخلوطی که در ابتدا آماده کردید اضافه کنید و به خوبی هم بزنید. فقط حواستان باشد این کار را آهسته انجام دهید که دانههای برنج له نشوند.
- در طرز تهیه ته چین قارچ و بادمجان میتوانید از هر ظرفی برای پخت استفاده کنید، اما به این نکته توجه داشته باشید که ظرف شما باید قابلیت پخت در فر را داشته باشد. مثلاً اگر قرار است از قابلمه تفلون برای پخت ته چین در فر استفاده کنید باید دستههای قابلمه نسوز باشند در غیر این صورت ظرف شما برای پخت در فر مناسب نیست.
- کف قالب را با قلمو و مقداری روغن چرب کنید. بهتر است برای پخت ته چین در فر از ظرف پیرکس استفاده شود اما هیچ اجباری برای اینکار وجود ندارد. قالبهای مختلف کیک هم میتوانند گزینه مناسبی برای پخت یک ته چین گیاهی مجلسی باشند.
- آخرین مرحله از پخت ته چین وگان چیدن لایههای قارچ، پیاز و بادمجان روی برنج است. ابتدا نیمی از برنج را داخل قالب ریخته و خوب فشرده کنید. سپس یک لایه مخلوط قارچ و پیاز روی آن بریزید و یک لابه بادمجان روی قارچها بچینید. دوباره مقداری برنج ریخته و خوب فشرده کنید. حواستان به دیوارهها باشد.
- دیوارههای قالب باید با برنج پوشانده شوند و مواد کاملاً در وسط ته چین قرار گیرد.
- میتوانید به همان یک لایه مواد میانی رضایت دهید و یا دوباره لایهای از قارچ، پیاز، زرشک و بادمجان بچینید و در آخر باقیمانده برنج را روی آن بریزید. لایه نهایی را به خوبی فشرده کنید و دست آخر یک کره ۵۰ گرمی را به قسمتهای کوچک تقسیم کرده و روی سطح برنج بریزید.
- روی ظرف را با یک لایه فویل نازک بپوشانید و آن را داخل فر ۱۸۰ درجه برای یک ساعت بپزید. حواستان باشد که فر را از بیست دقیقه قبل گرم کنید.
نحوه سرو ته چین سبزیجات
برای سرو ته چین گیاهی میتوانید آن را درون ظرف موردنظرتان برگردانید و روی آن را با مقداری زرشک خلال پسته پیازداغ و خلال پوست پرتقال تزئین کنید.همچنین میتوانید بخشی از ته چین را مثلثی برش زده و کمی جلوتر بکشید تا با نشان دادن بخشی از مایه میانی جلوه بهتری را بر سر سفره ایجاد کنید.
ماست و خیار، سالاد شیرازی و دوغ محلی بهترین مخلفات برای سرو در کنار ته چین قارچ و بادمجان هستند، همچنین میتوانید از سالاد و یا سبزیخوردن هم برای کاملتر شدن سفره کمک بگیرید.
به نظر شما ته چین گیاهی را میتوان با چه مواد دیگری پخت؟ نظرتان را در کامنتها برایمان بنویسید.

























































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































