طرز تهیه قیمه نثار قزوینی، طعم به یادماندنی برای مجالس پذیرایی

قیمه نثار یکی از غذاهای خوشرنگ و لعاب قزوینی است که البته در دیگر شهرهای کشور هم با کمی تغییر در دستور اصلی طبخ میشود. قیمه نثار دستوری شبیه به مرصع پلو دارد و بهتر است بگوییم تنها تفات در طرز تهیه قیمه نثار و مرصع پلو نوع گوشتی است که برای پخت استفاده میشود. برای تهیه مرصع پلو از سینه مرغ ریش ریش شده زعفرانی استفاده میکنند اما برای پخت قیمه نثار باید از گوشت گوسفندی قیمه شده یعنی خرد شده استفاده کنید.
این غذا نیز به خاطر ظاهر مجلسی که دارد مانند مرصع پلو قزوینی بیشتر برای سرو در مجالس پذیرایی تهیه میشود. همچنین برخلاف مواد اولیه بسیار زیادی که برای پختنش لازم است. دستور پخت آسانی دارد. کافی است کمی صبر و حوصله به خرج دهید تا این غذای لذیذ ایرانی را در خانه برای خودتان آماده کنید. ما پیش از این در مطلبی به صورت مجزا نکات و فوتوفن پخت مرصع پلو مجلسی را به شما آموزش دادهایم و حالا قرار است در ادامه این مقاله از دیجی فود به سراغ طرز تهیه قیمه نثار برویم. با ما همراه باشید.
مواد لازم در طرز تهیه قیمه نثار
- برنج ۵ پیمانه
- گوشت گوسفندی ۵۰۰ گرم
- رب یک قاشق غذاخوری
- پیاز ۲ عدد متوسط
- زعفران دمکرده سه قاشق سوپخوری
- مغز گردو یک سوم پیمانه
- خلال پسته یک سوم پیمانه
- خلال بادام یک سوم پیمانه
- خلال پوست پرتقال یا نارنج یکسوم پیمانه
- کشمش دو سوم پیمانه
- زرشک دو سوم پیمانه
- زردچوبه نصف قاشق چایخوری
- شکر یک قاشق غذاخوری
- کره ۱۰۰ گرم
- نمک و فلفل به میزان لازم
دستور سریع
پخت این غذا هرچند ساده است؛ اما طرز تهیه قیمه نثار نکات ریزی دارد که در ادامه به شما میگوییم؛ اما اگر دستور سریع پخت قیمه نثار را بخواهید به این صورت است که ابتدا گوشت را خرد کنید و به همراه پیاز، رب و ادویه ها بپزید. سپس زرشک، کشمش، پیازداغ و پوست پرتقال را جداجدا آماده کنید. حالا برنج را به روال همیشگی بجوشانید و آبکش کنید و پس از ۴۰ دقیقه دم کشیدن داخل دیس بکشید و با مواد آمادهشده تزئین کنید.
طرز تهیه قیمه نثار به صورت مرحله به مرحله
- در طرز تهیه قیمه نثار ابتدا پیاز را نگینی خرد کرده و در روغن تفت دهید تا طلایی شود. بعد از طلایی شدن پیازها گوشت را به قطعات کوچک خرد کرده و به پیاز اضافه کنید. تا زمان تغییر رنگ گوشت باید آن را تفت بدهید و در آخر رب، فلفل و زردچوبه را اضافه کنید. مواد را به خوبی باهم مخلوط کنید. حواستان باشد به هیچ عنوان نمک را در این مرحله به گوشت اضافه نکنید چراکه باعث سفت شدن و دیرپز شدن گوشت شما میشود. آب را اضافه کنید و پس از به جوش آمدن آب درب قابلمه را ببندید و اجازه دهید گوشت با حرارت ملایم به مدت ۳ تا ۴ ساعت بپزد. حواستان باشد که پس از اتمام پخت اجازه دهید آب گوشت کاملا تبخیر شود.
- زرشک و کشمش را در آب سرد خیس کنید.
- حالا باید تلخی پوست پرتقال یا نارنج را بگیرید. برای این کار خلال پوست پرتقال را به آب در حال جوشیدن اضافه کنید. بعد از پنج دقیقه آبکش کرده و این کار را دو بار دیگر تکرار کنید. بعد از آخرین مرحله خلالها را با آب سرد بشویید و با یک قاشق شکر به مدت ۱ تا ۲ دقیقه تفت دهید و کنار بگذارید.
- برنج را بجوشانید و آبکش کنید. برای تهدیگ میتوانید از نان یا سیبزمینی و یا تهدیگ مجلسی استفاده کنید. تهدیگ مجلسی ترکیبی از زرده تخممرغ، ماست، زعفران و کمی برنج آبکش شده است. در طرز تهیه قیمه نثار مجلسی برنج سفید ساده درست میکنیم و بعد دیس را با مخلفات تزئین میکنیم. برنج شما باید به مدت ۴۰ دقیقه با شعله ملایم دم بکشد.
- تا زمان دم کشیدن برنج فرصت دارید گوشت و سایز مخلفات را آماده کنید. ابتدا قطعات گوشت را که دیگر پختهشدهاند با مقداری کره و زعفران چند دقیقه تفت دهید.
- پیاز را خلالی ریز کرده و در تابه با مقداری روغن سرخکنید. پیازها باید ترد و طلایی باشند. به اصطلاح به این مدل پیازداغ، پیازداغ مجلسی میگویند.
- زرشک و کشمش را هم جداگانه با مقداری کره تفت دهید. بهتر است هنگام تفت دادن زرشک از یک قاشق چایخوری شکر هم استفاده کنید تا ترشی زرشکها متعادل شود.
- خلالها را جداگانه با مقداری پودر هل تفت دهید تا کمی نرم شوند.
- بعد از دم کشیدن برنج کمی از پلو را با زعفران مخلوطکنید تا هنگام تزئین از آن استفاده کنید.
- تا اینجا مراحل آمادهسازی در طرز تهیه قیمه نثار تمام میشود و باقی کار مربوط به زمان سرو است.
نکات بیشتر در طرز تهیه قیمه نثار مجلسی
- اگر میخواهید قیمه نثار شما طعم بهتری داشته باشد به جای استفاده از خلال پوست پرتقال از خلال پوست نارنج استفاده کنید.
- پیشنهاد میکنیم در طرز تهیه قیمه نثار در صورت امکان از برنج ایرانی استفاده کنید. برنج ایرانی عطر غذا را بسیار دلپذیرتر میکند.
- هرچه از زعفران مرغوبتری در پخت این غذا استفاده کنید، نتیجه بهتری خواهد شد. از طرفی این غذا ادویه خاصی ندارد پس در استفاده از زعفران دست و دلباز باشید که عطروطعم قیمه نثار تا حدود زیادی وابسته به زعفران است.
- اگر میخواهید خلالهای پسته و بادام در درست کردن قیمه نثار عطروطعم بهتری داشته باشند آنها را از شب گذشته در مقداری گلاب خیس کنید.
نحوه سرو قیمه نثار
برای سرو قیمه نثار برنج را داخل دیس بکشید و روی آن را به صورت کامل با لایههایی از انواع خلال، برنج زعفرانی، زرشک، کشمش، گوشت پخته شده، خلال پوست پرتقال و پیازداغ بپوشانید. سعی کنید مواد روی برنج دارای مرزبندی مشخصی باشند تا شکل نهایی غذا زیباتر شود.
بد نیست به همراه قیمه نثار ماست و خیار درست کنید و روی آن را با نعناع و پودر گل سرخ تزئین کنید.
به نظر شما چه آیتمهای دیگری را میتوان به عنوان مخلفات تزئین در طرز تهیه قیمه نثار گنجاند؟
