طرز تهیه باقلا قاتوق ، یک غذای سنتی برای گیاهخواران و گوشتخواران

قبلا در معرفی غذاهای شمالی طرز تهیه میرزا قاسمی را به شما آموزش دادیم و حالا به سراغ باقلا قاتوق رفتیم. حتما بارها نامش را شنیدید، باقلا قاتق یکی از محبوبترین غذاهای شمالی کشورمان است گرچه این روزها از شمال تا جنوب و شرق تا غرب ایران این غذا را درست میکنند و دوست دارند. این غذا از دسته غذاهای سریع و آسان است که میتوانید به راحتی در یک ساعت آن را درست کنید. تنها چیزی که تهیه این غذا را کمی سخت میکند پیدا کردن پاچ باقلا است. البته نگران نباشید در ادامه خواهم گفت که از کجا میتوانید باقالی باقلا قاتق را تهیه کنید. طرز تهیه باقلا قاتق درست به همان شیوهیی که شمالیها میپزندش همیشه یکی از سؤالهای من بود. هر بار آشپزی اهل رشت یا شمال ایران میدیدم درباره فوتوفنهای باقلا قاتق شمالی از او میپرسیدم. این طرز تهیه باقالی قاتوق حاصل سؤالهای مکررم از شمالیها و تجربه خودم در پخت این غذاست.
مواد لازم برای طرز تهیه باقلا قاتوق
- پاچ باقلا پاک شده: ۲ پیمانه (به ازای هر نفر، یک پیمانه)
- شوید خشک:۱ الی ۲ قاشق غذاخوری
- تخممرغ:۲ عدد (به ازای هر نفر یک تخممرغ)
- سیر رنده شده: ۲ الی ۳ قاشق مرباخوری (هرچه بیشتر بهتر)
- کره: ۲۰ گرم
- زردچوبه: ۱ قاشق چایخوری
- نمکوفلفل: به اندازه کافی
البته باید بدانید این مواد اولیه طرز تهیه باقلا قاتق دونفره است اگر تعدادتان از دو نفر بیشتر است با همین نسبت مواد اولیهتان را زیاد کنید.

طرز تهیه باقلا قاتوق در یک نگاه
- روغن را در تابه بریزید و سیر رنده شده را در آن تفت دهید.
- پاچ باقلای پاکشده را به سیرها اضافه کنید و به آنها زردچوبه بزنید.
- شویدها را در ظرف بریزید و مخلوط کنید.
- یک لیوان آبجوش به مواد اضافه کنید و کره را هم داخل ظرف بیندازید.
- در ظرف را بگذارید تا آب غذا کم شود و جا بیفتد.
- وقتی آب خورش کم شد، تخممرغها را در وسط ظرف بشکنید و نمک و فلفل را اضافه کنید.
باقلاقاتوق شما به همین راحتی آماده است اگر سؤالی دارید و میخواهید طرز تهیه باقلا قاتق را با جزئیات بیشتری بدانید، ادامه این مطلب را از دست ندهید.
طرز تهیه باقلا قاتوق گام به گام و با جزئیات
- پیش از هرچیزی باید بگویم که در این غذا سیر طعم غالب را دارد پس هرچه بیشتر سیر بریزید، باقلاقاتق اصیلتری خواهید داشت. بین ۳ تا ۵ حبه سیر درشت یا متوسط را بکوبید یا رنده کنید. (رنده ریز یا درشت بستگی به ذائقه شما دارد اگر دوست دارید تکههای سیر توی غذا پیدا نباشند باید حتماًسیرها را با رنده زیر رنده کنید.)
- سیرهای رنده یا کوبیدهشده را داخل تابه بریزید و کمی تفت دهید. سیرها را انقدر تفت دهید تا بوی سیر بلند شود. سیرها نباید خیلی سرخ شوند چون ممکن است در ادامه بسوزند.
- اما پاچ باقلا، به این نوع بخصوص از باقلا لوبیای کشاورزی هم میگویند و با آن باقلایی که در باقلاشوید استفاده میشود فرق دارد. اگر باقلایتان پوست کنده نیست و خشک استT حتماً باید آنها را از شب پییشین در آب خیس کنید تا دو لایه پوست آن به راحتی گرفته شود تا برای تهیه باقلا قاتوق آماده شود.
- پاچباقلاها را به سیرها اضافه کنید و دو تا سه دقیقه تفت دهید. در هم زدن باقلاها دقت کنید. اگر آنها را زیاد هم بزنید در مراحل پایانی پخت شکلشان را از دست میدهند و نتیجه پایانی غذایتان زیبا نخواهد بود.
- در این مرحله باید زردچوبه را به غذایتان اضافه کنید و بگذارید در حد ۲ تا ۳ دقیقه با باقلا و سیر تفت بخورد. بعد از سیر طعم غالب این خورشت زردچوبه است. اگر مزه زردچوبه را دوست دارید در اضافه کردن آن به غذا دست و دلباز باشید. نهایتاً نوبت اضافه کردن شوید و رنگ دادن به غذاست. بهتر است در طرز تهیه باقلا قاتق از شوید خشک استفاده کنید. شویدها را با کف دستتان نرم کنید و داخل خورش بریزید و همه مواد را حدود ۳ دقیقه تفت دهید.
- در این مرحله یک لیوان آب جوش به غذایتان اضافه کنید و در ظرف را بگذارید تا آب خورشت کم شود و غذا جا بیفتد. این نوع از لوبیا خیلی زود میپزد و اضافه کردن مقدار بیشتری آب باعث له شدن باقلاها میشود. اول همان یک لیوان را اضافه کنید و اگر بعد از نیم ساعت آب خورشت کم شده بود و باقلاها خام مانده بودند نیم لیوان دیگر آب هم به ان بیفزایید.
- بعد از نیم ساعت باقلاها پختهاند و غذا جا افتاده است. بهتر است خورشتان هنوز کمی آب داشته باشد. در این مرحله نمک و فلفل و کره را به غذا اضافه کنید و خیلی آرام غذایتان را هم بزنید.
- مرحله آخر اضافه کردن تخممرغهاست. طرز تهیه باقلا قاتق با مرغانه ویژه شمالیها به این صورت است که تخممرغها را درسته وسط ظرف میشکنند و هم نمیزنند. اما من بارها و بارها دیدهام که کسانی علاقهیی به تخممرغ کامل و هم نخورده نداشتهاند و در این مرحله تخممرغهای همزده را به خورشتشان اضافه کردهاند. این کاملاًبه سلیقه و ذائقه شما بستگی دارد. حالا کافیست در ظرف را بگذارید که تخممرغها خوب سفت شوند. نوش جان!

فوت کوزهگری طرز تهیه باقلا قاتق
- برای خوشمزهتر شدن باقلا قاتقتان میتوانید به جای روغن مایع از روغن حیوانی استفاده کنید.
- اگر پاچباقلاهایتان پوست گرفته نیستند خوب است که آنها را در آب خیس کنسد تا هم نفخشان گرفته شود و هم پوستشان به راحتی کنده شود.
- در طرز تهیه باقلا قاتق رسمی بهتر است تخممرغهایتان را هم نزنید تا خورشتتان شکل زیباتری داشته باشد.
- به جای آب میتوانید به باقلاهایتان آب مرغ یا آب گوشت اضافه کنید، تا هم پرخاصیتتر و مقویتر شود و هم طعم بهتری بگیرد.
- به جای شوید خشک میتوانید از شوید تازه هم استفاده کنید، گرچه شوید خشک مرسومتر است.

نکات سرو باقلاقاتق
- در غذاهای ایرانی و بر سفرههای ایرانی، علاوه بر طعم و مزه غذا ظاهر و شکل و شمایل غذاها هم بسیار مهم است. هرچه غذا زیباتر و خوشرنگ و لعابتر باشد وسوسهانگیزتر به نظر میرسد. در سرو این نوع غذاهای سنتی بهتر است ازظرفهای مسی یا سفالی استفاده کنید تا متناسب و همخوان باشند.
- این غذا در شمال ایران معمولاً با برنج دودی سرو میشود. اگر طعم برنج دودی را دوست ندارید میتوانید با نسبت ۳ به ۱ برنج عادی را با برنج دودی مخلوط کنید (یعنی سه پیمانه برنج عادی و یک پیمانه برنج دودی).
- بهتر است برنجتان را بهصورت کته درست کنید. و برایش تهدیگ ماست و زعفران بگذارید. برنجتان را در یک قابلمه تمام تفلون یا چدن درست کنید که بشود آن را به راحتی برگرداند.

پاچ باقلا از کجا بخریم؟
برای من یکی از سختترین مراحل طبخ در طرز تهیه باقلا قاتق پیدا کردن پاچباقلا بود. شما میتوانید این لوبیا یا باقلای مخصوص را از مغازههایی که سبزی خرد میکنند تهیه کنید. اگر گذرتان به خیابان مولوی یا بازار تجریش افتاد میتوانید از مغازههای آن حوالی پاچباقلای پاکشده بگیرید و در داخل فریزر خانهتان نگهاش دارید.
شما هم اگر فروشگاه خاصی را میشناسید که پاچباقلای استفادهشده در طرز تهیه باقلا قاتوق را به صورت پاک شده میفروشند، به ما معرفی کنید.