طرز تهیه آش دندونی یک وعده بسیار مقوی و سالم + نکات و ترفندهای سرآشپز

طرز تهیه آش دندونی یک وعده بسیار مقوی و سالم + نکات و ترفندهای سرآشپز

آش دندونی، یکی از آش‌های قدیمی و لذیذ ایرانی است که از گذشته به‌عنوان غذایی سمبلیک برای مناسبتی خاص درست می‌شده است؛ بله، درست است. همان طور که حتما می‌دانید طرز تهیه آش دندونی یا دندونک معمولا به مناسبت دندان درآوردن نوزاد یا نیش زدن نخستین دندان کودک در خانه مادر مورد استفاده قرار می‌گیرد و آن را در یک مراسم خانوادگی برای آشنایان و فامیل سرو می‌کنند. البته در سال‌های اخیر، جشن دندونی شکلی رسمی‌تر و مجلل‌تر به خود گرفته است و علاوه بر آش، مراسم با سرو کیکی به‌شکل دندان و هدایایی به‌شکل دندان برای مهمانان و با آب و تابی بیشتر برگزار می‌شود.

آش دندونی با انواع حبوبات از جمله نخود، انواع لوبیا، عدس، بلغور جو، برنج، گندم، گوشت و قلم درست می‌شود و غذایی بسیار مقوی و مفید به شمار می‌آید. این آش، مانند آش رشته با کشک، کشک زعفرانی، پیاز داغ، نعنا داغ و سیر داغ تزئین می‌شود و شما می‌توانید به غیر از مراسم دندونی، این غذای لذیذ را در خانه درست کنید و از طعم بی‌نهایت خوب و فواید آن بهره‌مند شوید.

آش دندونی از انواع زیادی برخوردار است و در نقاط مختلف ایران به‌شکل‌های متنوعی درست می‌شود. در ادامه شما را با طرز تهیه انواع آش دندونی آشنا خواهیم کرد تا با تهیه آن در منزل، برای خود و اعضای خانواده‌تان، یک جشن کوچک بگیرید. تهیه آش دندونی به‌دلیل وجود گندم و گوشت، کمی زمان‌بر و مشکل است؛ اما مطمئن باشید که طعم نهایی این آش، ارزش زحمتی که برای آن می‌کشید را دارد.

طرز تهیه آش دندونی - دیجی فود

مواد لازم برای پخت آش دندونی

  • یک لیوان فرانسوی نخود گرد
  • یک لیوان فرانسوی لوبیا قرمز
  • یک لیوان فرانسوی لوبیا سفید
  • یک لیوان فرانسوی لوبیا چیتی
  • یک لیوان فرانسوی عدس سبز
  • دو لیوان فرانسوی گندم
  • یک لیوان فرانسوی برنج
  • یک لیوان فرانسوی بلغور جو
  • یک عدد قلم گوساله
  • دو تکه گوشت قلوه‌گاه گوسفند
  • دو عدد پیاز متوسط پوست کنده و چهار قاچ شده
  • نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین به مقدار لازم
  • روغن به مقدار لازم
  • دو عدد پیاز پوست کنده و خلالی خرد شده
  • پنج حبه سیر پوست کنده و ریز خرد شده
  • نعنا خشک به مقدار لازم
  • کشک سفید و کشک زعفرانی به مقدار لازم

طرز تهیه آش دندونی - دیجی فود

طرز تهیه آش دندونی مرحله به مرحله

  1. گندم را بشویید و از سه روز قبل، آن‌ها را در آب خیس کنید. در طول این سه روز، مرتب آب گندم‌ها را عوض کنید تا در نهایت، رنگ آب گندم‌ها شفاف شود.
  2. آماده‌سازی حبوبات: حبوبات را از یک روز قبل (۲۴ ساعت) در آب خیس کنید و چند بار آب آن‌ها را عوض کنید تا نفخ حبوبات گرفته شود. پس از گذشت این مدت، آب آن‌ها را خالی کنید و آن‌ها را جداگانه بپزید. البته شما می‌توانید مخلوط عدس، گندم، برنج و بلغور جو را با هم در قابلمه آش بپزید؛ زیرا زمان پخت آن‌ها کمتر و به هم نزدیک است.
  3. قلم گوساله و گوشت قلوه‌گاه گوسفند را به‌همراه پیازها، یک قاشق چای‌خوری زرچوبه و یک قاشق مرباخوری دارچین در یک قابلمه آب بریزید و آن را روی حرارت زیاد گاز قرار دهید تا آب به جوش آید. سپس شعله گاز را کم کنید، درب قابلمه را ببندید و اجازه دهید تا گوشت و قلم کاملا بپزند. پس از پخت کامل، مواد داخل قابلمه را از آبکش رد کنید و قلم را دور بیندازید. آب مواد را کنار بگذارید و سپس گوشت قلوه‌گاه را با گوشت‌کوب دستی یا برقی بکوبید.
  4. بعد از پخته شدن مخلوط عدس، گندم، بلغور جو و برنج و به لعاب افتادن گندم، آب گوشت آبکش شدهو گوشت کوبیده شده را به آن‌ها اضافه کنید. شعله گاز در این مرحله باید ملایم باشد تا این مخلوط حسابی بپزد. پس از گذشت یک ساعت، حبوباتی که جداگانه پخته‌اید را آبکش کنید و به ترکیبات داخل قابلمه بیفزایید. اگر در این مرحله احساس کردید که آب قلم برای آش کافی نیست، می‌توانید کمی آب جوش به آش اضافه کنید.
  5. توجه داشته باشید که آش دندونی را باید مرتب هم بزنید تا به خاطر لعاب گندم ته نگیرد و نسوزد.
  6. یک قاشق مرباخوری فلفل سیاه و مطابق با ذائقه، یک قاشق مرباخوری تا یک قاشق غذاخوری نمک به آش دندونی اضافه کنید و خوب مواد را هم بزنید.
  7. دو عدد پیاز خلالی خرد شده را در مقداری روغن در یک تابه سرخ کنید تا کاراملی و نرم شوند. سیر ریز خرد شده را نیز جداگانه تفت دهید و کنار بگذارید. سپس به سراغ نعنا خشک بروید و آن را برای چند ثانیه در روغن تفت دهید تا تغییر رنگ دهد.
  8. پس از جا افتادن و غلیظ شدن آش، آن را در ظرف سرو بکشید و روی آن را با کشک سفید یا زعفرانی، پیاز داغ، نعنا داغ و سیر داغ به‌شکل دندان تزئین کنید.

 

طرز تهیه آش دندونی - دیجی فود

نکات و ترفندهای در طرز تهیه آش دندونی

 

  • بهتر است از برنج نیم‌دانه برای تهیه آش دندونی استفاده کنید.
  • شما می‌توانید از گندم پوست کنده استفاده کنید که زمان پخت کوتاه‌تری دارد.
  • به‌جای نمک می‌توانید از عصاره گوشت استفاده کنید که هم نمک غذا را تامین می‌کند و هم طعم گوشتی بیشتری به آش شما می‌دهد.
  • شما می‌توانید پیاز را در کره تفت دهید و بخشی از آن را در آش بریزید تا طعم بهتری به آش بدهد.
  • برخی افراد، نصف مقدار پیاز داغ و نعنا داغ را در آش می‌ریزند و اجازه می‌دهند تا آش با این مواد چند قل بخورد؛ سپس با بقیه این مواد، آش را تزئین می‌کنند.
  • شما می‌توانید به‌جای کوبیدن گوشت، پس از سرد شدن، گوشت را با دست ریش‎ریش کنید و به آش بیفزایید تا در هنگام خوردن، زیر دندان بیاید.
  • اگر پس از پخت قلم، احساس کردید که چربی زیادی روی آب آن جمع شده است، کمی از این چربی را بردارید تا آش شما بیش از حد چرب نشود.
  • این آش سبزی ندارد و تنها سبزی آن نعنای تفت داده شده برای تزئین است.
  • شما می‌توانید آش دندونی را با گردوی خرد شده و کشمش تفت داده شده تزئین کنید.
  • آش دندونی در گذشته با هفت نوع حبوبات درست می‌شد که آن‌ها را از همسایه‎ها می‌گرفتند.
  • در طرز تهیه آش دندونی با مرغ، کافی است به‌جای گوشت قرمز از مرغ استفاده کنید. فقط توجه داشته باشید که زمان پخت مرغ، بسیار کوتاه‌تر از گوشت است. در صورت استفاده مرغ، از آب قلم یا عصاره گوشت نیز استفاده کنید تا طعم آش شما بهتر شود.


0 0 رای
رتبه دهی نوشته
مشترک شدن
مطلع شوید از
guest
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
نمایش همه ی نظرات