انواع ترشی ایرانی و فرنگی، یک چاشنی خوشمزه در کنار غذاها

انواع ترشی ایرانی و فرنگی، یک چاشنی خوشمزه در کنار غذاها

ترشی در واقع یک چاشنی تهیه شده از انواع سبزیجات است که در آشپزی خاورمیانه اهمیت بسیار زیادی دارد. هر زمان اراده کنید با اضافه کردن سرکه یا آب‌نمک به تره‌بار می‌توانید انواع ترشی را تهیه کرده و برای مدت زمان طولانی‌تری از آن‌ها نگهداری کنید.

هرسال با سرد شدن هوا می‌بینیم که مادرها و مادربزرگ‌هایمان مشغول ریختن انواع ترشی و شوری می‌شوند. در میان تمام ترشی‌های ایرانی، ترشی مخلوط، ترشی لیته و شوری گل کلم از محبوبیت بیشتری برخوردارند. در واقع با این کار می‌توان تره‌باری که در فصل سرما برداشت می‌شوند را برای مصرف در دیگر فصول سال نگهداری کرد. مثلاً لبو خوراکی محبوبی است که در بهار و تابستان پیدا نمی‌شود؛ اما ترشی لبو که بسیار هم لذیذ و خوشمزه است در تمام طول سال آماده و در دسترس است.

البته نباید این نکته را نادیده گرفت که ترشی انداختن مواد غذایی طعم آن‌ها را تغییر می‌دهد، ولی در عوض می‌توان تا ماه‌ها از خواص آن‌ها استفاده کرد و از ترکیب خوشمزه‌ای که از مخلوط کردن تره‌بار با ادویه‌ها و سبزی‌های معطر حاصل می‌شود لذت برد. در این مقاله از دیجی فود به سراغ معرفی انواع ترشی رفته‌ایم که بعضی از آن‌ها ترشی‌های ایرانی هستند و ما طعمشان را بارها و بارها چشیده‌ایم و بعضی دیگر هم ترشی‌های معروف و محبوب فرنگی که شاید نامشان را کمتر شنیده باشید.

انواع ترشی - دیجی فود

پیشینه ترشی انداختن

ترشی انداختن یا نگهداری تره‌بار در محلول آب و نمک و سرکه پیشینه بلندبالایی دارد. باستان شناسان و مردم شناسان می‌گویند پیشینه و قدمت ترشی انداختن به حدود ۴۰۰۰ سال پیش برمی‌گردد. خیار شور جز اولین ترشی‌هایی است که پدید آمد. درست زمانی که هندیان برای اولین بار از خیار بومی خود خیار شور آماده می‌کردند مردم بین‌النهرین باستانی هم مشغول تهیه ترشی از انواع تره‌بار بودند.

آن‌طور که از شواهد تاریخی پیداست. مدت‌ها قبل از اینکه مردم متوجه شوند می‌توان از سرما برای نگهداری طولانی‌مدت مواد غذایی استفاده کرد ترشی انداختن روشی برای نگهداری مواد غذایی بود. سبزیجات و میوه‌ها بیشترین موادی بودند که برای تهیه انواع ترشی به کار می‌رفتند.

هرچند که اصول ترشی انداختن با گذر زمان کمی تغییر کرد و مردم دریافتند که با اضافه کردن چند نوع ادویه و سبزی می‌توان طعم بهتری به ترشی بخشید؛ اما پایه و اساس درست کردن ترشی هیچ‌وقت تغییر نکرد و هنوز هم انواع ترشی به همان شکل و شمایل ۴۰۰۰ سال پیش با ترکیب تره‌بار و محلول آب‌نمک یا سرکه تهیه می‌شوند.

انواع ترشی - دیجی فود

انواع ترشی ایرانی

اگر بخواهیم از پیشینه ترشی انداختن در ایران صحبت کنیم با توجه به اطلاعات موجود فرایند تهیه ترشی از تره‌بار در ایران به دوران مادها برمی‌گردد. حتماً در فروشگاه‌های زنجیره‌ای یا هایپرمارکت‌ها قفسه‌های ترشی را دیده‌اید. حدود ۷۰ سال است که تولید انواع ترشی ایرانی و فرنگی در کارخانه‌های کشور شروع شده و حالا می‌توان مدل‌های متنوعی از آن را به راحتی از فروشگاه‌ها تهیه کرد. البته که ترشی‌های آماده و کارخانه‌ای هیچ‌وقت نمی‌توانند جایگزینی برای آن مزه‌های ناب و به‌یادماندنی ترشی‌های خانگی باشند. صفای آن روزهایی که در خانه بساط ترشی انداختن برپا می‌شود هیچ‌وقت در خرید ترشی آماده از فروشگاه نیست.

انواع ترشی هرکدام برای شهر خاصی از ایران هستند. مردم هر منطقه متناسب با ذائقه خود ترشی‌های تهیه می‌کنند که شاید با ذائقه مردم دیگر شهرها سازگار نباشد. در ادامه این مقاله قرار است چند ترشی محبوب ایرانی و فرنگی را به تفکیک منطقه به شما معرفی کنیم.

  • ترشی هفت بیجار

حتماً نامش به گوشتان آشناست. این ترشی از آن دست ترشی‌هایی است که در همه شهرها پیدا می‌شود اما خواستگاه اصلی آن استان کردستان است. گیلانی‌ها و آذری‌زبانان هم ترشی هفت بیجار را به سبک خودشان آماده می‌کنند ولی در اصل دستور، تفاوت چندانی وجود ندارد. این ترشی شامل بادمجان، هویج، گل کلم، خیار، سیر، موسیر، سبزی‌های معطر، نمک و سرکه است.

انواع ترشی - دیجی فود

  • ترشی بندری

از اسمش پیداست که مال کدام خطه از کشورمان است. ترشی بندری را به اکثر شهرهای جنوبی کشور نسبت می‌دهند، اما در اصل ترشی بندری تندوتیز و خوشمزه که در تمام کشور شناخته شده برای شهر بندرعباس است. زنان جنوبی در تهیه ترشی بندری مهارت بسیار زیادی دارند، اما به به آن معنا نیست که شما نمی‌توانی ترشی بندری را در خانه تهیه کنید. با کمک گرفتن از دستور اصلی ترشی بندری می‌توان را به راحتی در خانه تهیه کرد. اگر در انواع ترشی شیفته طعم تندوتیز آن هستید پیشنهاد می‌کنیم یک‌بار ترشی بندری را امتحان کنید.

مواد تشکیل‌دهنده این ترشی شامل خیار شور، بادمجان، هویج، گل کلم، موسیر، رب گوجه‌فرنگی، نمک، فلفل قرمز و سبزیجات معطر است.

  • ترشی نازخاتون

نازخاتون یک ترشی محبوب و پرطرفدار شمالی که در میان استان‌های شمالی کشور به چندین روش متفاوت آماده می‌شود؛ اما اصلی‌ترین شیوه آن را مردم استان مازندران می‌دانند. مواد تشکیل‌دهنده این ترشی خوش عطر و بو بادمجان کباب شده، گوجه‌فرنگی، سیر، سبزیجات معطر محلی، پودر فلفل و سرکه است.

  • ترشی لیته

لیته یکی دیگر از ترشی‌های خوشمزه و پرطرفدار ایرانی است که نمی‌توان آن را به شهر یا منطقه خاصی نسبت داد. لیته بندری، لیته شمالی، لیته تهران و … همگی با کمی تفاوت از روی یک دستور اصلی تهیه می‌شوند. مواد لازم برای تهیه این ترشی محبوب شامل گل کلم یا کلم سفید، هویج، انواع فلفل، خیار، بادمجان، سیر، سبزی معطر (مرزه، ترخون، گشنیز، تره، ریحان و جعفری)، ادویه ترشی (نعنا خشک، زیره سیاه و سبز، کاری، زردچوبه، تخم گشنیز، سیاه دانه و گلپر)، نمک و سرکه است.

  • ترشی گل کلم یا ترشی مشهدی

این ترشی را با اسامی مختلفی می‌شناسند. سالاد فصل، ترشی مشهدی، سالاد گل کلم یا ترشی گل کلم همگی نام این مدل از انواع ترشی هستند. طرز تهیه این ترشی تفاوت زیادی با دیگر ترشی‌ها دارد چراکه اصلی‌ترین ماده اولیه در تهیه آن آب گوجه‌فرنگی است. برخلاف دیگر ترشی‌ها که از ترکیب آب و سرکه یا آب و نمک به دست می‌آیند این ترشی با ترکیب آب گوجه و سرکه حاصل می‌شود. دیگر مواد تشکیل‌دهنده آن گل کلم، هویج، کرفس، سیب‌زمینی ترشی، خیار قلمی، سیر، فلفل سبز، تخم گشنیز، گوجه‌فرنگی، مرزه، نعنا و نمک است.

  • ترشی مخلوط

یکی از مرسوم‌ترین ترشی‌هایی که به عنوان چاشنی در کنار دیزی سرو می‌شود و می‌توان آن را به آسانی در تمام فروشگاه‌های موادغذایی پیدا کرد، ترشی مخلوط است. این ترشی از ترکیب موادی مانند خیار شور، بادمجان، هویج، گل کلم، موسیر، نمک، سرکه و سبزیجات معطر و زردچوبه و فلفل تهیه می‌شود.

انواع ترشی - دیجی فود

  • ترشی کلم قرمز

اگر در تهیه ترشی مهارتی ندارید و می‌خواهید با ساده‌ترین انواع ترشی شروع کنید پیشنهاد می‌کنیم به سراغ ترشی کلم قرمز بروید. این ترشی تنها سه ماده اولیه دارد و دستور تهیه آن هم بسیار ساده است. کلم، سرکه و نمک تنها چیزهایی هستند که برای تهیه این ترشی نیاز دارید.

  • ترشی اسپانیایی

یکی از محبوب‌ترین ترشی‌های فرنگی ترشی اسپانیایی است. این ترشی شامل موادی مانند زیتون، ذرت شیرین، هویج، فلفل دلمه‌ای، سرکه، نمک، سبزیجات معطر و در بعضی موارد قارچ است که به آسانی در خانه تهیه می‌شود و طعم بسیار خوشمزه‌ای دارد.

انواع ترشی - دیجی فود

  • ترشی یونانی

پروسه تهیه و آماده شدن ترشی معمولاً زمان‌بر است اما اگر می‌خواهید یک ترشی سریع درست کنید که یکی‌دوروزه آماده مصرف باشد باید به سراغ ترشی یونانی بروید. ترشی یونانی یک ترشی فرنگی خوشمزه است که در عین سادگی ارزش غذایی بسیار بالایی دارد. این ترشی از موادی مانند قارچ، ذرت شیرین، جوانه گندم یا ماش، فلفل دلمه‌ای، زیتون سبز، زیتون سیاه، سرکه، فلفل قرمز، نمک و روغن‌زیتون تهیه می‌شود.

اگر به ترشی علاقه مند هستید:

طرز تهیه ترشی بادمجان خوشمزه+نکات

طرز تهیه سالاد فصل در خانه، مرحله به مرحله همراه شماییم!

ما در این مقاله پرطرفدارترین انواع ترشی را به شما معرفی کردیم. اگر ترشی دیگری مدنظرتان است که فکر می‌کنید اسم آن در لیست بالا خالیست خوشحال می‌شویم نامش را در کامنت‌ها برایمان بنویسید.



0 0 رای
رتبه دهی نوشته
مشترک شدن
مطلع شوید از
guest
2 دیدگاه ها
قدیمی ترین
جدید ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
نمایش همه ی نظرات
trackback

[…] انواع ترشی ایرانی و فرنگی، یک چاشنی خوشمزه در کنار غذاه… […]

trackback

[…] انواع ترشی ایرانی و فرنگی، یک چاشنی خوشمزه در کنار غذاه… […]