طرز تهیه ترشی مشهدی به دو روش، با گوجه فرنگی و رب

ترشی مشهدی یکی از خوشمزهترین انواع ترشی است که به دلیل داشتن مقدار کمی سرکه تبدیل به یکی از لذیذترین و محبوبترین انواع ترشی خانگی شده است. طرز تهیه ترشی مشهدی ساده است اما باید از تابستان به فکر آماده کردنش باشید. این ترشی عموما با آب گوجه فرنگی آماده میشود به همین دلیل اگر قصد تهیه آن را داشته باشید باید پیش از سرد شدن هوا و رسیدن گوجه های پاییزی برای گرفتن آب گوجه فرنگی اقدام کنید. گوجه های تابستان هم طعم بهتری دارند و هم ارزانتر هستند.
البته اگر امسال از آماده کردن آب گوجه در تابستان جا ماندهاید اصلا جای نگرانی نیست در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با دو روش در تهیه ترشی مشهدی آشنا کنیم. طرز تهیه ترشی مشهدی با آب گوجه و رب! با ما همراه باشید.
مواد لازم در طرز تهیه ترشی مشهدی
- سیر ۶ حبه
- هویج خرد شده ۲ پیمانه بزرگ
- خیار خرد شده ۱ پیمانه
- کرفس خرد شده ۲ پیمانه بزرگ
- فلفل سبز تند ۶ عدد
- گل کلم خرد شده ۴ پیمانه بزرگ
- گوجهفرنگی ۳ کیلوگرم
- سرکه سفید ۲ پیمانه بزرگ
- نمک ۲ قاشق سوپخوری
- ترخون تازه چند شاخه
- زردچوبه (در صورت تمایل) ۱ قاشق غذاخوری
طرز تهیه ترشی مشهدی با آب گوجه فرنگی
- در طرز تهیه ترشی مشهدی با آب گوجه ابتدا به سراغ گوجهها بروید. اگر میخواهید از قبل آب گوجه را تهیه کنید باید گوجه ها را میکس کرده کمی حرارت دهید و با مقداری سرکه داخل یخچال نگهداری کنید تا زمان ریختن ترشی برسد. در غیر اینصورت اگر از گوجه فصل استفاده میکنید ابتدا گوجهها را به خوبی بشویید، خرد کنید و به همراه مقداری نمک داخل یک ظرف پلاستیکی ریخته و با گوشتکوب برقی یا با دست چنگ بزنید. اجازه دهید گوجههای له شده برای ۱۵ ساعت در یک جای خنک استراحت کنند. بعد از گذشت ۱۵ ساعت گوجهها را از صافی رد کنید تا پوست آنها جدا شود. سپس پوره گوجه را در قابلمهای ریخته و بجوشانید تا کمی غلیظ شود. البته توجه داشته باشید که به هیچ عنوان قرار نیست گوجهها را تبدیل به رب یا سس گوجهفرنگی کنید. همینکه آب گوجهفرنگی کمی تبخیر شود کافیست.
- یک روش دیگر هم برای انجام این مرحله از طرز تهیه ترشی مشهدی وجود دارد. گوجهها را بشویید و برای ۳ دقیقه داخل آب در حال جوش قرار دهید. حالا پوست گوجهها به راحتی جدا میشود. گوجهها را پوست بگیرید و درون میکسر یا غذاساز پوره کنید. پوره گوجهفرنگی را به همراه مقداری نمک داخل قابلمه بریزید و روی حرارت بجوشانید تا آب آن تبخیر و پوره گوجهفرنگی کمی غلیظ شود.
- آب گوجهفرنگی را کنار بگذارید تا خنک شود. بهتر است از یک شب قبل از ریختن ترشی مشهدی آب گوجهفرنگی و باقی مواد ترشی را آماده کنید.
- هویجها را شسته و خرد کنید. میتوانید هویج را نگینی و یا کمی بزرگتر برش بزنید؛ اما بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که اگر تمام مواد را نگینی و ریز خرد کنید شکل نهایی ترشی بهتر میشود.
- در طرز تهیه ترشی مشهدی احتیاجی به برگ های کرفس نداریم. ساقههای کرفس را از برگ جدا کنید و به خوبی بشویید. حالا آنها را هماندازه هویجها برش بزنید.
- خیارها باید کمی بزرگتر از هویج و کرفس خرد شوند. چراکه بافت خیار نرمتر است و اگر خیلی ریز خرد شود احتمال له شدن آن وجود دارد.
- گل کلم اصلی ترین ماده اولیه در طرز تهیه ترشی مشهدی است. آن را خرد کنید و بعد درون مقداری آب و نمک خیس کنید تا ضدعفونی شود. آبکشی کنید و روی یک پارچه تمیز بریزد تا به خوبی خشک شود.
- حبههای سیر را پوست گرفته و بشویید.
- دو سه شاخه سبزی ترخون برای معطر کردن ترشی مشهدی شما کافیست. آن را هم بشویید و کنار بگذارید.
- در طرز تهیه ترشی مشهدی مواد شما باید خشک باشند. پس تمام مواد شسته شده را روی پارچههای نخی تمیز پهن کنید و اجازه دهید تا صبح به خوبی خشک شوند.
- صبح روز بعد به سراغ موادتان بروید. آنها را درون یک لگن بزرگ به خوبی مخلوط کنید. حالا دبههای ترشی را با مواد پر کنید. درون هر دبه یک یا دو شاخه ترخون، چند حبه سیر و یک عدد فلفل تند بریزید. لازم نیست ترخون و سیر را ریز کنید.
- حالا آب گوجه، باقیمانده نمک، زردچوبه و سرکه را به خوبی با هم مخلوط کنید. از این ترکیب روی مواد بریزد تا جایی که دبههای ترشی پر شوند. درب دبهها را ببندید و در یک جای سرد قرار دهید. بعد از ۲ تا ۳ هفته ترشی شما آماده مصرف است. نوش جان.
طرز تهیه ترشی مشهدی با رب
در طرز تهیه ترشی مشهدی با رب قرار نیست کار عجیب و غریبی کنید. فقط کافیست از گوجه کمتری استفاده کنید. در این حالا به جای ۳ کیلو گوجه فرنگی نیم کیلو گوجه را پوره کرده و روی حرارت بجوشانید تا غلیظ شود، سپس ۵ قاشق غذاخوری رب به آن اضافه کنید، مخلوط رب و آب گوجه را با سرکه قرمز رقیق تر کنید و از آن برای ریختن ترشی مشهدی استفاده کنید.

نکات مهم برای تهیه ترشی مشهدی
- در طرز تهیه ترشی مشهدی برای آماده کردن آب گوجهفرنگی حتماً پوست گوجهها را جدا کنید.
- هرچه مواد ترشی را ریزتر خرد کنید ترشی مشهدی شما ظاهر بهتری خواهد داشت اما دقت کنید که مواد پس از جا افتادن ترشی حسابی نرم میشوند. پس مواد شما نباید آنقدری ریز خرد شوند که با رسیدن ترشی له شده و یا به چشم نیایند.
- در طرز تهیه ترشی مشهدی برای اضافه کردن سرکه محتاط باشید. سرکه زیادی طعم نهایی ترشی شما را تغییر میدهد تا جایی که دیگر هیچ مزهای از طعم اصلی ترشی مشهدی باقی نمیماند.
- ترشی مشهدی را برای رسیدن در جای گرم قرار ندهید. این ترشی باید از زمان درست کردن تا پایان مصرف آن در یک جای خنک نگهداری شود. گرما باعث کپک زدن و خرابی ترشی مشهدی میشود.
- تمام مواد برای تهیه ترشی مشهدی باید خشک باشند. خیس بودن مواد اولیه و دبهها باعث کپک زدن ترشی شما میشود.
ما طرز تهی ترشی مشهدی را مرحله به مرحله و به دو روش به شما آموزش دادیم. اگر پیش از این تجربه تهیه ترشی مشهدی را داشتهاید و نکته دیگری در مورد طرز تهیه ترشی مشهدی به ذهنتان میرسد در بخش کامنتها برایمان بنویسید