طرز تهیه ماست خانگی سفت و خوشمزه، تمام نکات را اینجا میخوانید!

ماست در واقع یک فرآورده جانبی از شیر است که در نتیجه عملیات تخمیر حاصل میشود. اگر بخواهیم تولید اولین ماست را ریشهیابی کنیم به ترکیه میرسیم. این فراورده لبنی اصل و ریشهاش ترکی است و در بیشتر نقاط دنیا هم با همان نام ترکی خود یعنی “یورت” شناخته میشود. از طرز تهیه ماست بهصورت گسترده در تمام نقاط دنیا استفاده میشود و دستور تهیه آن تقریباً در همهجا به یک شکل است. هر پیمانه از این ماده غذایی معادل ۲۵۴ گرم تنها ۱۵۵ کالری دارد و به خاطر خاصیت چربی سوزیاش از موارد مهم در رژیم غذایی افرادی است که قصد کاهش وزرن دارند.
ماست از آن جایی که از شیر مشتق میشود منبع خوبی برای دریافت مواد مغذی مختلف مانند کلسیم، فسفر، پتاسیم، ریبوفلاوین و ویتامین A است. علاوه بر اینها ماستی که خودتان به شکل سنتی در خانه تهیه کنید سرشار از پروتئین، پروبیوتیکهای مفید و اسید لینولئیک است که در مبارزه بدن با تودههای سرطانی نقش بسیار مهمی دارد. بد نیست بدانید که این اسید چرب ضروری و مهم قدرت سنتز در بدن را ندارد و باید آن را از طریق مواد غذایی جذب کرد. ماست بهترین منبع برای دریافت این چربی مهم است.
طرز تهیه ماست به چه دردی میخورد؟ چرا ماست خانگی؟
درست است که در حال حاضر ماست با برندهای مختلف و انواع طعمها به راحتی در فروشگاههای مواد غذایی پیدا میشود؛ اما چه بهتر که آن را در خانه و به کمک دستور طرز تهیه ماست به شیوه سنتی تهیه کنیم. چراکه ماستهای آماده و کارخانهای معمولاً مقادیر زیادی مواد نگهدارنده، مواد مصنوعی، شکر و در عوض مقادیر بسیار کمی از پروبیوتیکهای مفید را در خود دارند. طبیعتاً مصرف چنین ماستی نه تنها فایدهای به بدن نمیرساند بلکه به خاطر مقادیر بالای قند و مواد نگهدارنده مضرات زیادی هم در پی خواهد داشت.
دستور تهیه ماست خانگی آنقدر ساده است که اگر ببینید از خودتان میپرسید چرا تاکنون ماست را در خانه تهیه نکردهاید. احتمالاً تصورتان از درست کردن ماست شاخ غول شکستن است؛ اما در واقع شما برای تهیه یک ماست خانگی و بهرهمند شدن از فواید بینظیر آن تنها به یک ظرف، شیر گرم، مقداری مایه ماست یا استارتر و اندکی صبوری نیازمندید. شک نداریم که اگر از فواید ماست برای پوست، مو و سلامت دستگاه گوارشتان بیشتر بدانید برای درست کردن این ماده غذایی خوشمزه اصلاً تعلل نمیکنید.
در طرز تهیه ماست خانگی باکیفیت به چه چیزهایی نیاز داریم؟
- برای تولید یک ماست باکیفیت از شیر باکیفیت استفاده کنید! مهمترین ماده اولیه در تهیه ماست، شیر است. اگر قرار باشد برای درست کردن ماست از شیرهای پاستوریزهای که خودشان مقادیر زیادی نگهدارنده، شکر و مواد مصنوعی دارند استفاده کنید طبیعتاً ماست باکیفیتی هم نخواهید داشت. در طرز تهیه ماست باکیفیت، مرغوبیت شیری که میخرید حرف اول را میزند. سعی کنید شیر را مستقیم و بدون واسطه از دامداران بخرید و بعد در خانه آن را بجوشانید و برای تهیه ماست آماده کنید.
- بعد از شیر به یک استارتر نیاز دارید. استارتر یا مایه ماست معمولاً مقداری ماست است که از قبل داشتید. بهتر است برای مایه زدن شیر از ماست پاستوریزه استفاده نکنید. اگر میخواهید ماست باکیفیتی داشته باشید به هیچ عنوان طعمدهنده و یا شیرینکنندهای به شیر اضافه نکنید. طرز تهیه ماست بدون مایه تقریباً امکانناپذیر است. برای اینکه عملیات تخمیر شروع شود شما بیشک نیازمند یک ماده فرعی به نام استارتر هستید که برای ماستبندی این استارتر مقداری مایه ماست قدیمی است.
- آخرین موردی که در طرز تهیه ماست به آن نیازمندید صبر و حوصله است. ماست باید برای ۵ الی ۶ ساعت در دمای آشپزخانه بماند تا عملیات تخمیر شیر برای ایجاد ماست انجام شود. بعد از آن هم باید ماست را حداقل ۱۲ ساعت و حداکثر یک روز درون یخچال نگهدارید تا سرد و سفت شود. در طول این مدت باید صبور باشید و از سر کنجکاوی به ماستتان قاشق نزنید. اگر زودتر از این به سراغ ماست بروید احتمال شل شدن و آب انداختن بیشازحد آن وجود دارد. اگر میخواهید ماست کمی سریعتر آماده شود میتوانید از دستور طرز تهیه ماست در فر کمک بگیرید. با این روش آماده کردن ماست دو سه ساعتی زودتر انجام میشود و نیازی به پوشاندن طرف ماست با پارچه و پتو نیست.
طرز تهیه ماست خانگی:
مواد لازم برای درست کردن ماست خانگی:
- شیر ۳ کیلو
- ماست ۲ قاشق غذاخوری
مرحلهبهمرحله در طرز تهیه ماست خانگی کنار شماییم!
- ابتدا شیر را روی شعله گاز قرار دهید تا بجوش بیاید. اگر شیر پاستوریزه خریدهاید که هیچ، بعد از به جوش آمدن شیر آن را خاموش کنید تا دمای آن پایین بیاید؛ اما اگر شیر تازه و ارگانیک خریدهاید باید اجازه دهید بعد از به جوش آمدن شیر به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه با دمای پایین بجوشد. بعد از آن شیر را خاموش کنید تا سرد شود.
- دومین مرحله از طرز تهیه ماست، مایه زدن است. دمای شیر که به ۳۷ درجه سانتیگراد رسید باید مایه ماست را به آن اضافه کنید. اگر دماسنج مخصوص دارید به کمک آن دمای شیر را اندازهگیری کنید. در غیر این صورت دمای شیر را با انگشت کوچک دستتان اندازه بگیرید. دمای شیر باید به حدی باشد که گرمای آن را حس کنید اما دستتان نسوزد.
- مایه ماست را با مقداری شیر رقیق کنید تا یکدست شود سپس آن را از یک سمت ظرف به آرامی وارد شیر کنید. در بعضی دستورها گفته میشود که مایه ماست را با ملاقه به آرامی وارد ظرف شیر کنید و در کف ظرف خالی کنید.
- حالا باید ظرف ماست را با یک پارچه ضخیم یا پتو بپوشانید و به مدت ۵ تا ۶ ساعت بیرون از یخچال نگهدارید. به این مرحله از طرز تهیه ماست گرمخانه گذاری میگویند.
- بعد از گذشت این مدت ماست را داخل یخچال گذاشته و برای ۱۲ ساعت به آن دست نزنید. ماست باید کاملاً سرد و سفت شود.
علت ترش شدن ماست چیست؟
اگر تمام نکات در طرز تهیه ماست را رعایت کردهاید اما نتیجه کار یک ماست ترش و شل است احتمالاً، دمای شیر به هنگام مایه زدن از ۴۰ درجه بالاتر بوده، مایه ماست شما ترش بوده، مقدار مایه ماستی که به شیر اضافه کردهاید زیاد بوده، به مدت طولانی ماست را در مرحله گرمخانه گذاری نگهداشتهاید و یا بعد از خروج ماست از گرمخانه دمای ماست به کندی پایین آمده است.
علت شیرین شدن ماست چیست؟
دومی حالتی که ممکن است در طرز تهیه ماست خانگی با آن روبرو شوید شیرین شدن بیشازحد یا بیمزگی ماست است؛ اما چه دلایلی موجب بروز چنین مشکلی در تهیه ماست میشود؟ اگر دمای شیر به هنگام مایه زدن کمتر از ۳۵ درجه باشد، از مایه ماست شیرین استفاده کرده باشید، از ماست پاستوریزه برای مایه زدن استفاده کرده باشید و یا زمان گرمخانه گذاری ماست کوتاه بوده باشد نتیجه کار شما یک ماست شیرین یا بیمزه خواهد بود.
فواید ماست ؛ چرا باید ماست را به رژیم غذاییمان اضافه کنیم؟
آیا شما تجربه تهیه ماست خانگی را دارید؟ اگر پاسخ مثبت است دستور شما در طرز تهیه ماست خانگی چه نکاتی دارد؟

[…] بعضی از فروشگاههای مواد لبنی هنوز هم میتوان ماست خانگی بدون هیچ افزودنی و مواد مصنوعی پیدا کرد؛ اما اگر […]