طرز تهیه نان روغنی محلی به دستور سنتی آذری‌ها

طرز تهیه نان روغنی محلی به دستور سنتی آذری‌ها

همانطور که می‌دانید نان یکی از ملزومات در سفره‌ ما ایرانی‌هاست. فرقی نمی‌کند وعده صبحانه باشد یا شام و ناهار در هر صورت نان برای ایرانی‌ها کامل کننده هر نوع غذایی است. ایرانی‌ها از قدیم نان را برکت سفره می‌دانستند و در همه وعده‌هایشان نان را بر سر سفره می‌گذاشتند. البته ناگفته نماند که نقش نان در وعده صبحانه و در کنار غذاهایی  مانند انواع کوکو، کتلت، کشک بادمجان و میرزا قاسمی و غذاهایی از این دست پر رنگ‌تر است. ما معمولاً برای وعده صبحانه از نان لواش، سنگک یا بربری استفاده می‌کنیم اما تا به حال به این فکر کرده‌اید که این وعده را کمی متفاوت‌تر آن هم با یک نان خانگی سرو کنید؟ طرز تهیه نان روغنی از آن دستورهایی است که در چنین شرایطی پیشنهاد می‌شود. یک نان خوشمزه و محلی که قطعاً از پختن و خوردنش لذت می‌برید. در این مطلب از دیجی فود قرار است طرز تهیه نان روغنی سنتی آذری را به شما آموزش دهیم. با ما همراه باشید.

طرز تهیه نان روغنی - دیجی فود

مواد لازم برای تهیه نان روغنی

  • شیر یا مخلوط شیر با آب ۳ لیوان
  • خمیر مایه فوری ۱ قاشق سوپ خوری
  • نمک ۲ قاشق چای‌خوری
  • آرد ۸ لیوان (ممکن است به مقدار کمتر یا بیشتری از آرد نیاز داشته باشید)
  • تورتا نصف پیمانه وبه اضافه دو قاشق غذاخوری
  • ساری یاغ یا کره یا روغن مایع ۱/۳ پیمانه
  • روغن مایع برای چرب کردن دست
  • شکر ۱ قاشق سوپ‌خوری
  • زنجبیل یک و نیم قاشق سوپ‌خوری (میزان زنجبیل را می‌توان بسته به ذائقه کم و زیاد کرد)

برای زرینه کردن (رومال کردن) نان روغنی

  • زرده تخم مرغ ۱ عدد
  • شیر ۱ قاشق سوپ‌خوری
  • زعفران دم کرده ۱ قاشق سوپ‌خوری
  • کنجد به میزان لازم

با این مقدار خمیر در طرز تهیه نان روغنی می‌توان سه عدد نان روغنی به قطر بیست سانتی‌متر آماده کرد.

طرز تهیه نان روغنی - دیجی فود

طرز تهیه نان روغنی مرحله به مرحله

  1. در مرحله اول از طرز تهیه نان روغنی شیر را گرم کرده و نمک را به آن اضافه کنید. سپس شیر را کنار گذاشته تا دمای آن قدری پایین بیاید؛ تا جایی که وقتی انگشتتان را داخل شیر می‌برید گرمای آن را حس کنید اما دستتان نسوزد.
  2. حالا در مرحله بعد خمیر مایه فوری را به شیر اضافه کنید، زنجبیل را داخل شیر بریزید، بعد آرد را کم کم اضافه کنید و ورز دهید تا خمیر نان روغنی شما شروع به شکل گرفتن کند.
  3. برای ورز دادن خمیر نان روغنی باید یکبار دست را به آرد زده و خمیر نان را ورز دهید و بار دیگر دستتان را به روغن زده و مشغول ورز دادن خمیر شوید. این کار را چند بار تکرار کنید تا خمیر یکدستی حاصل شود. خمیر نان روغنی نباید هیچ چسبندگی داشته باشد. بهترین راه برای از بین بردن چسبندگی خمیر نان روغنی ورز دادن آن است. اضافه کردن آرد بیش از حد نیاز خمیر را سفت و خشک کرده و از کیفیست نان روغنی شما کم می‌کند.
  4. در آخرین مرحله از طرز تهیه نان روغنی دستتان را با روغن چرب کنید و خمیر را به شکل یک توپ گرد درآورید. حالا کف یک کاسه استیل یا شیشه‌ای را چرب کنید و خمیر نان روغنی را درون آن قرار دهید. روی خمیر را با یک پارچه نم دار و تمیز بپوشانید. توجه داشته باشید که پارچه نباید به هیچ عنوان با سطح خمیر در تماس باشد پس در انتخاب کاسه دقت کنید. کاسه شما باید حداقل ظرفیتی دو برابر خمیر نان روغنی داشته باشد.
  5. برای اینکه حجم خمیرتان دوبرابر شود آن را در مکانی گرم مانند داخل فر خاموش، درون کابینت و یا پشت بخاری استراحت دهید. دو ساعت زمان لازم است تا حجم خمیر تقریبا دو برابر حجم اولیه آن شود.
  6. بعد از گذشت دو ساعت پف خمیر را با مشت کردن دستتان گرفته و آن را روی سطح کار کمی ورز دهید.
  7. داخل تابه، سینی فر یا قالب مورد نظر را چرب کنید و خمیر را به شکل دلخواه داخل تابه باز کنید. می‌توانید برای کف قالب از کاغذ روغنی هم استفاده کنید. روی ظرف را با پارچه تمیز بپوشونید و دوباره به مدت بیست دقیقه استراحت بدید.
  8. بعد از این مدت روی نان روغنی را به کمک قالب های دایره‌ای شکل بیندازید و در نهایت از مخلوط شیر و زرده تخم مرغ و زعفران روی نان‌ها رومال کنید. در انتها کمی کنجد روی نان روغنی بپاشید و برای پخت نان‌ها آماده شوید.

طرز تهیه نان روغنی در فر

اگر تمایل دارید نان روغنی را درون فر بپزید باید آن را به مدت ۲۰ الی ۳۰ دقیقه درون فر گرم شده با حرارت ۱۸۰ درجه سانتیگراد قرار دهید. توصیه می‌کنیم در زمان پخت یک کاسه آب داخل فر قرار دهید تا نانتان خشک نشود.

طرز تهیه نان روغنی - دیجی فود

طرز تهیه نان روغنی داخل تابه

شما می‌توانید نان روغنی را داخل تابه و روی اجاق گاز هم بپزید. اما در این صورت باید توجه داشته باشید که برای پخت نان روی اجاق باید حرارت کم باشد تا نان‌ها به خوبی مغزپخت شوند.

برای پخت نان روغنی روی گاز تابه را روی حرارت متوسط قرار دهید، زیر آن شعله پخش کن بگذارید و پس از داغ شدن تابه حرارت را کم کنید. در تابه را با دم کنی بپوشانید و نان را به مدت یک ربع با درب بسته بپزید. وقتی یک طرف نان طلایی شد آن را برگردانید تا طرف دیگر نان هم پخته شود.

نکاتی در مورد تهیه نان روغنی آذری

  • با این مقدار خمیر که در دستور گفتیم سه عدد نان روغنی به قطر بیست سانتی متر بدست میاد. علاوه بر این شما می‌توانید از خمیر نان روغنی چانه‌هایی به اندازه نارنگی گرفته و نان‌های کوچک‌تری در تعداد بالاتر آماده کنید.
  • برای اینکه نان روغنی پس از پخت هم نرم بماند بهتر است آن را درون یک سفره پارچه‌ای بپوشانید.
  • برای عمل آمدن خمیر مایه فوری آن را با یک قاشق شکر و نصف فنجان آب گرم مخلوط کرده و ده دقیقه در یک محیط گرم و تاریک مانند درون کابینت قرار دهید تا فعال شده و حجم ان دوبرابر شود. در این صورت مقدار آبی که برای عمل آوری خمیر مایه استفاده کردید را از دستور اصلی کم کنید و باقی مراحل را مانند دستور ادامه دهید.
  • اگر خمیر مایه شما تازه نباشد تمام زحماتتان برای پخت نان روغنی هدر می‌رود. پس قبل از پخت نان با تست خمیر مایه از سالم بودن آن مطمئن شوید.
  • اگه تورتا در دسترس شما نیست می‌توانید به جای آن از کره یا روغن استفاده کنید.

اگر با کمک این دستور در طرز تهیه نان روغنی این نان محلی خوشمزه را تهیه کردید حتما نتیجه را با ما به اشتراک بگذارید.

 

طرز تهیه
recipe image
دستور پخت
طرز تهیه نان روغنی
نویسنده
تاریخ انتشار
زمان آماده سازی
زمان پخت
زمان کل


0 0 رای
رتبه دهی نوشته
مشترک شدن
مطلع شوید از
guest
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
نمایش همه ی نظرات