طرز تهیه سوهان عسلی + نکات مهم و حرفه‌ای

طرز تهیه سوهان عسلی + نکات مهم و حرفه‌ای

سوهان عسلی یکی از انواع شیرینی‌های سنتی ایرانی و سوغات اصفهان و قم است. در بین شیرینی‌های سنتی مخصوص عید نوروز سوهان عسلی که در‌واقع نوعی آبنبات آجیلی است بسیار پر‌طرفدار است. با نگاهی کلی به مواد به‌کار‌رفته در سوهان عسلی می‌توان گفت این شیرینی در دسته شیرینی‌جات مقوی و پرکالری قرار می‌گیرد. کسانی که علاقه دارند شیرینی‌های عید خانگی تهیه کنند حتما به سوهان عسلی به‌عنوان گزینه‌ای مناسب فکر می‌کنند؛ چرا‌که مواد اولیه‌اش به‌راحتی در‌دسترس است و همچنین طرز تهیه سوهان عسلی راحت بوده و سریع آماده می‌شود.
با توجه به پرطرفدار بودن این آبنبات آجیلی امروز تصمیم داریم طرز تهیه سوهان عسلی مخصوص عید نوروز و شب یلدا را با نکات و ترفند‌هایی ساده اما حرفه‌ای به شما آموزش دهیم. اگر شما هم دوست دارید به سادگی در منزل این شیرینی سنتی را تهیه کنید و از طعم خوب آن لذت ببرید همراه ما باشید.

طرز تهیه سوهان عسلی

مواد لازم در طرز تهیه سوهان عسلی:

  1. روغن مایع: یک‌هشتم پیمانه
  2. شکر: ۱ و یک‌چهارم پیمانه
  3. عسل: دو قاشق سوپخوری
  4. آب: یک‌هشتم پیمانه
  5. گلاب: یک‌هشتم پیمانه
  6. کنجد: یک‌و‌نیم الی دو پیمانه

طرز تهیه سوهان عسلی به‌صورت مرحله به مرحله:

مرحله اول

  • برای شروع آب را به‌همراه روغن مایع و گلاب با‌هم مخلوط کنید.
  • سپس شکر را در یک شیرجوش یا تابه دیواره‌دار نچسب بریزید و ترکیب آب و روغن و گلاب را به آن اضافه کنید.
  • ظرف را روی شعله کم قرار دهید تا مواد با حرارت ملایم گرم شوند
  • پس از بالا رفتن دمای مواد دو قاشق عسل به آن اضافه کنید.
  • در ادامه اجازه دهید تا مخلوط به‌آرامی به‌جوش آمده و با همان حرارت ملایم قوام بیاید.
  • در طول مدت قوام آمدن مواد به‌هیچ‌وجه نباید مخلوط را هم‌بزنید زیرا اصطلاحاً شربت رُست خواهد کرد.
  • برای هم‌زدن مواد هر چند دقیقه یکبار با استفاده از دسته تابه یا شیر‌جوش به صورت دورانی مخلوط را تکان دهید.
  • حدوداً ۱۵ تا ۲۰ دقیقه طول می‌کشد تا شربت عسلی شما به غلظت لازم رسیده و کاراملی رنگ شود.
  • وقتی شربت عسلی آماده شد چند لحظه از روی حرارت بردارید.
  • زعفران سابیده‌شده را در آب جوش حل کنید و به شربت عسلی اضافه کنید.

مرحله دوم

  • در این مرحله (اگر از کنجد خام استفاده می‌کنید) برای بهتر شدن طعم سوهان عسلی، کنجد‌‌ها را تُست کنید.
  • برای این کار کنجد‌ها را داخل ماهیتابه‌ای بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید.
  • مرتب کنجد‌ها را هم‌بزنید تا کم کم تغییر رنگ دهند و بوی خامی کنجد از بین برود. (چنان‌چه سوهان را با خلال بادام یا پسته درست می کنید احتیاجی به تست کردن و حرارت دادن نیست.)

مرحله سوم

  • مجدد شربت را روی حرارت ملایم قرار دهید و کنجد‌ها را به آن اضافه کنید.
  • خیلی سریع کنجد‌ها را با شربت مخلوط کنید.
  • مخلوط را مرتب و به‌آرامی هم‌بزنید تا کنجد‌ها داخل شربت عسلی تغییر رنگ داده و تقریبا کاراملی‌رنگ شوند.
  • این مرحله از طرز تهیه سوهان عسلی تقریبا سه الی چهار دقیقه طول می‌کشد. این مرحله را با دقت و حوصله انجام دهید و فراموش نکنید که مخلوط دائما باید هم‌زده شود. (با حرارت دیدن کنجد‌ها مقداری روغن هم از آن‌ها خارج خواهد شد)
  • برای اینکه متوجه شوید سوهان آماده شده است یا نه، کمی از مواد را گوشه سینی بریزید.، اگر سریع بسته شد یعنی سوهان عسلی شما آماده‌ست.

مرحله چهارم

  • یک سینی را کاملاً چرب کنید یا کاغذ روغنی ضخیم روی آن قرار دهید.
  • سپس‌ مخلوط سوهان عسلی را به‌صورت یک‌تکه یا به‌صورت سکه‌ای، روی سینی ریخته و فرم دهید.
  • اگر به صورت یک‌تکه سوهان را پخش کردید، کمی با پشت قاشق آن را نازک و پخش کنید.
  • این کار باید خیلی سریع انجام شود چون سوهان خیلی زود با خنک شدن سفت می‌شود و کار شما را دشوار می‌کند.

مرحله آخر

  • بعد از اینکه سوهان عسلی‌ها خنک شدند به‌راحتی می‌توانید آن‌ها را از ظرف جدا کنید.
  • سوهان عسلی را باید در ظرفی در‌بسته و در محیطی خشک و خنک نگهداری کنید.
  • طرز تهیه سوهان عسلی با بادام و پسته نیز دقیقا به همین ترتیب است و همان‌طور که اشاره کردیم، تنها تفاوت آن‌ها با سوهان عسلی کنجدی این است که لازم نیست بادام و پسته را تست کنید.

طرز تهیه سوهان عسلی
نکات و ترفند های حرفه‌ای برای داشتن سوهان عسلی خوشمزه‌تر

  • مرسوم‌ترین نوع سوهان عسلی نوع زعفرانی آن است ولی شما می‌توانید بسته به ذائقه‌تان سوهان را در طعم‌های مختلف هم درست کنید؛ به‌طور مثال می‌توانید مقداری پوست پرتقال رنده‌شده یا کمی آب پرتقال به آن اضافه کنید و سوهان عسلی پرتقالی داشته باشید.
  • با اضافه کردن آب لیمو‌ترش نیز سوهان شما طعم لیمویی به خود می‌گیرد.
  • هنگام استفاده از مایعات نظیر آب‌ پرتقال زیاده‌روی نکنید؛ زیرا استفاده بیش‌از اندازه از آن‌ها باعث تغییر بافت سوهان می‌شود.
  • برای طعم دادن به سوهان با آب پرتقال یا آب لیمو‌ترش تنها چند قطره از آن‌ها کفایت می‌کند.
  • دقت داشته باشید که مایعات طعم‌دهنده را در انتهای کار به مواد سوهان اضافه کنید.
  • مواد سوهان را نباید زیاد هم‌بزنید زیرا این کار باعث می‌شود روغن جدا شده و سوهان شکرک بزند.
  • اگر هنگام ریختن مواد سوهان در سینی ظرف را روی حرارت کم و شعله پخش کن قرار دهید پخش کردن مواد در سینی راحت‌تر می‌شود و می‌توانید فرم بهتری به سوهان بدهید.

طرز تهیه سوهان عسلی
در این مطلب سعی کردیم تمام نکات مورد نیاز و کاربردی در طرز تهیه سوهان عسلی را به شما آموزش دهیم. اکنون وقت آن رسیده تا دست به‌کار شوید و شیرینی‌ای لذیذ و خوش‌عطر برای لذت بردن از چای عصرانه، آماده کنید.



0 0 رای
رتبه دهی نوشته
مشترک شدن
مطلع شوید از
guest
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
نمایش همه ی نظرات