طرز تهیه شیرینی برنجی مرحله مرحله (طرز تهیه نان برنجی اصیل کرمانشاه)

اسم نان برنجی که بیاید یاد کرمانشاه میافتیم. چون زادگاه این شیرینی به این سرزمین برمیگردد و اصالتی دارد. شیرینی برنجی را معمولا برای پذیرایی در عید نوروز درون ظرفهای سنتی و زیبا میچینند تا یک لیوان چای را برای مهمانان ما دلپذیرتر کند. در ادامه طرز تهیه نان برنجی و طرز تهیه شیرینی برنجی را با هم بخوانیم.
مهمترین مواد اولیه برای تهیه این شیرینی، آرد برنج است. دلیل نامگذاری شیرینی هم به همین دلیل است.
کالری موجود در شیرینی نان برنجی حدود ۴۰ تا ۵۰ کیلو کالری است.
طرز تهیه شیرینی برنجی عید
مواد لازم
- آرد برنج: نیم کیلو
- کره یا روغن کرمانشاهی: ۲۰۰ گرم
- شکر: ۲۰۰ گرم
- تخم مرغ: ۱ عدد
- گلاب: ۶ قاشق غذاخوری
- زعفران دم کرده غلیظ: ۶ قاشق غذا خوری
- آب: ۱ لیوان
- تخم خرفه: مقداری برای تزیین
دستور پخت سریع برای طرز تهیه شیرینی برنجی سنتی
- کره را با آرد برنج الک کرده به خوبی مخلوط کنید.
- شکر را در آب بریزید و هم بزنید و روی حرارت بگذارید تا کمی غلیظ شود و به شکل شربت درآید. از روی حرارت بردارید تا خنک شود.
- بعد از این که شربت کمی خنک شد، آن را به آرد برنج و کره اضافه کرده و هم بزنید.
- تخم مرغ، گلاب و زعفران را در ظرفی هم بزنید و به مخلوط آرد برنجی اضافه کنید.
- مواد شیرینی را با دست به خوبی ورز دهید و روی آن را با پارچه بپوشانید. این ترکیب باید برای ۶ ساعت داخل فضای آشپزخانه استراحت کند.
- فر را روشن کنید تا گرم شود. کاغذ روغنی روی سینی فر بکشید. از مواد به اندازه گلولههای کوچک بردارید و بین ۲ دست گرد کنید. روی کاغذ روغنی بگذارید و به کمک قاشق آن را شبیه شیرینی برنجی درآورید.
- روی شیرینیها را تخم خرفه بریزید و درون طبقه وسط فر بپزید.
راهنمای گام به گام
- برای طرز تهیه شیرینی برنجی کره برای آماده سازی شیرینی باید نرم باشد. پس قبل از آماده کردن شیرینی، ابتدا کره را از یخچال درآورید تا به آرامی با دمای محیط، نرم شود. اگر در فصل سرما در حال درست کردن این شیرینی باشید میتوانید برای نرم کردن کره، کمی به آن حرارت دهید.
- آرد برنج را ۳ بار الک کنید و بعد از نرم شدن کره، با هم به خوبی مخلوط کنید.
- شکر و آب را درون قابلمهای بر روی حرارت بگذارید و هم بزنید تا شکر آب شود. این ترکیب پس از چند دقیقه غلیظ میشود و شباهت کمی با شربت پیدا میکند. حالا اجازه دهید تا کمی خنک شود.
- بعد از این که آب و شکر از دما افتاد، به مخلوط آرد و کره اضافه کرده و به خوبی هم بزنید.
- تخم مرغ را در ظرفی شکسته و گلاب و زعفران را مخلوط و به آرد برنج و کره و شربت اضافه میکنیم. حالا این ترکیب را به آرد برنج اضافه کنید. این مرحله را به کمک دست هم بزنید و به خوبی ورز دهید تا خمیر یکدستی داشته باشید.
- حالا مرحله استراحت دادن خمیر است. آن را درون کاسه تمیزی قرار دهید و روی آن را با یک پارچه بپوشانید. برای ۶ ساعت خمیر را به حال خود رها کنید.
- بعد از استراحت خمیر، کف سینی فر را کاغذ روغنی بیندازید و فر را روشن کنید تا گرم شود.
- از خمیر گلولهای به اندازه گردو بردارید و با کمک دو دست آن را به شکل دایره درآورید. روی کاغذ روغنی بگذارید و سطح آن را کمی فشار دهید. حالا به کمک قاشق خطوطی شبیه به خطوط روی شیرینی کرمانشاهی ایجاد کنید. در آخر کمی تخم خرفه روی آن بپاشید و درون فر بگذارید.
- بعد از پخت، شیرینیها را از فر خارج کرده و اجازه دهید خنک شود.
- سپس از کاغذ روغنی جدا کنید و درون ظرف مورد نظر بچینید.
طرز تهیه شیرینی برنجی شیرازی
شیرینی برنجی در شیراز معمولا به نام کلوچه برنجی شناخته میشود. بهتر است به جای کره، ترجیحا از روغن جامد استفاده شود. برای تهیه این شیرینی به جای این که تنها از آرد برنج استفاده شود، مقدار کمی هم آرد سفید درون شیرینی میریزند تا طعم به خصوصی داشته باشد.
مواد لازم برای طرز تهیه شیرینی برنجی
- آرد برنج: ۲۰۰ گرم
- آرد سفید: ۵۰ گرم
- روغن جامد یا کره: ۱۲۵ گرم
- پودر شکر: ۸۰ گرم
- تخم مرغ: ۱ عدد
- گلاب: یک چهارم پیمانه
- هل آسیاب شده: نصف قاشق چایخوری
- تخم خرفه: مقداری برای تزئین
طرز تهیه شیرینی برنجی شیرازی، قدم به قدم
- کره را بیرون از یخچال قرار داده تا نرم شود.
- سفیده و زرده تخم مرغ را جدا میکنیم. سفیده تخم مرغ را جداگانه به قدری هم میزنیم تا فرم بگیرد و از ظرف نریزد.
- زرده تخم مرغ، شکر، هل و روغن را داخل همزن برقی هم میزنیم تا کشدار شود. سفیده تخم مرغ را هم اضافه کرده و با مواد مخلوط میکنیم.
- آرد سفید و آرد برنج را الک کرده و به مواد اضافه میکنیم و هم میزنیم. گلاب را اضافه کرده و هم میزنیم.
- خمیر را برای چند ساعت داخل ظرف در بسته استراحت دهید.
- حالا از خمیر به اندازه گردو برمیداریم و گرد میکنیم. روی آن مهر مخصوص شیرینی برنجی میزنیم یا با قاشق شکل میاندازیم. در نهایت روی آن کمی تخمه خرفه میپاشیم و داخل فر با دمای ۱۶۰ درجه سانتی گراد در طبقه وسط به مدت ۲۰ دقیقه اجازه پخت میدهیم.
- بعد از پخت شیرینی صبر کنید تا خنک شود و سپس از کاغذ روغنی جدا کنید.
طرز تهیه شیرینی برنجی در مایکروفر
برای تهیه این شیرینی درون مایکروفر، تمامی مراحل آمادهسازی خمیر را انجام دهید. شیرینیها را کف سینی مایکروفر بچینید و با دمای ۱۵۰ درجه سانتی گراد به مدت ۲۰ دقیقه بپزید.
اگر میزان مواد شیرینی بیشتر از سایز سینی مایکروفر بود، در چند نوبت میتوانید این شیرینی را بپزید.
نکات مهم و ترفندهایی برای طرز تهیه شیرینی برنجی اصیل
- روغن کرمانشاهی در این شیرینی طعم لذیذتری از کره دارد. در صورت امکان از این روغن به جای کره استفاده کنید تا طعم شیرینی برنجی اصیل را احساس کنید.
- به جای کره و روغن کرمانشاهی، میتوانید از روغن جامد استفاده کنید.
- استراحت دادن خمیر در محیط آشپزخانه مناسب است. فقط یادتان باشد هوای آشپزخانه سرد نباشد. هوای معتدل بهترین انتخاب است. خمیر را داخل یخچال نگذارید.
- سینی فر را در طبقه وسط قرار دهید.
- درجه حرارت فر باید روی ۱۸۰ درجه سانتی گراد تنظیم شود. اما مدت پخت شیرینی ممکن است متفاوت باشد، چون تنظیمات و دمای هر فر با هم متفاوت است. بنابراین در اواخر پخت مراقب شیرینیها باشید تا بیش از حد داخل فر نباشند.
- مدت پخت شیرینی کرمانشاهی برنجی حدود ۲۰ دقیقه است.
- بهتر است برای نگهداری شیرینی برنجی آن را درون ظرف شیشهای دربسته نگهداری کنید.
- اگر از مهر چوبی مخصوص شیرینی برنجی استفاده میکنید، حتما قبل از مهر زدن آن را درون آرد بزنید، سپس بر روی شیرینی بزنید. با این کار مهر شما به شیرینی نمیچسبد و ظاهر آن حفظ میشود.
طرز تهیه شیرینی نخودچی و هر آنچه باید برای بهتر شدن آن بدانید را اینجا نوشتهایم!
سرو شیرینی خشک برنجی
معمولا سرو شیرینی های سنتی ایرانی همراه با چای خوش عطر و تازه دم تکمیل میشود. این شیرینی به اندازه کافی عطر بینظیر دارد. بنابراین حتی اگر چای ساده بدون اضافه کردن هل، دارچین و … هم آماده کنید، باز هم یک پذیرایی عالی خواهید داشت.
اگر به تهیه شیرینی خشک علاقه مند هستید:
طرز تهیه شیرینی دانمارکی به روش قنادیها، طعمی دلپذیر از شیرینی خانگی
طرز تهیه شیرینی کشمشی خوشمزه، یک شیرینی خانگی فوری
طرز تهیه شیرینی گردویی به همراه تمام نکات ضروری و تخصصی
طرز تهیه شیرینی زبان در خانه + فوتوفنهای تخصصی
شاید تا الان تصورتان از درست کردن شیرینی برنجی مراحل سختی بود. ولی ما سعی کردیم طرز تهیه شیرینی برنجی را به سادگی و با تمام فوت و فن شیرینی برنجی توضیح دهیم تا هنری به هنرهایتان اضافه کنید.

[…] تهیه میشود. این شیرینی هم مانند شیرینی نارگیلی و شیرینی برنجی پایه ثابت شیرینیهای خانگی عید نوروز است که به نسبت قد […]