نکاتی که دانستنشان کیفیت مسقطی شما را ارتقا میدهد!

حتما تا به حال ترکیب مسقطی شیرازی را شنیدهاید. از آنجایی که خاستگاه اصلی این شیرینی خوشمزه شهر لار در استان فارس است بعضی به اشتباه آن را مسقطی شیرازی میخوانند. این شیرینی ساده که در واقع یک دسر سنتی ایرانی است، مانند باسلوق و باقلوا از آن دسته خوراکیهای شیرینی است که در کنار چای سرو میشود. و هر یک عدد از آن ۱۲۰ کالری دارد. طرز تهیه مسقطی آنقدر ساده است که مطمئنیم بعد از خواندن این مطلب دست بکار میشوید و چای عصرگاهی را با مسقطیهای خانگی خودتان نوش جان میکنید.
البته پخت و تهیه مسقطی به جز شهر لار استان فارس در شهرهای دیگری هم رواج دارد. بوشهر، سیرجان، کازرون و بندرعباس از آن شهرهایی هستند که میتوان مسقطی را به عنوان سوغاتشان به حساب آورد. پایه و اساس طرز تهیه مسقطی در تمام این شهرها تقریبا مشابه طرز تهیه مسقطی لاری است، اما ممکن است در جزئیات کمی با هم تفاوت داشته باشند.
قدمت مسقطی در ایران به بیش از ۲۰۰ سال پیش باز میگردد. از همان زمان تاکنون این شیرینی جز دسرهای پرطرفدار بوده و در پذیرایی مراسم عید نوروز هم به چشم میخورد. این دسر ساده از ۶ ماده اولیه ارزان و در دسترس تهیه میشود که معمولا در تمام خانهها وجود دارند. نشاسته، شکر، گلاب، هل، روغن و زعفران اصلیترین مواد اولیه مورد استفاده در طرز تهیه مسقطی هستند. البته در بعضی دستورها طرز تهیه مسقطی با نشاسته درت و یا طرز تهیه مسقطی با آرد برنج را هم میبینیم، اما دستور اصلی در تهیه مسقطی همان ۶ ماده اولیهای است که کمی قبل نام بردیم. راستی برای درست کردن مسقطی به مقدار کمی از انواع مغز پسته و بادام هم برای تزئین نیاز دارید.
با ما در ادامه این مطلب همراه باشید تا طرز تهیه مسقطی ساده را با تمام نکاتش به شما آموزش دهیم.
دستور تهیه مسقطی ساده
حتی اگر تا به حال مسقطی نپخته باشید، حتما فرنی درست کردهاید. طرز تهیه مسقطی تقریبا مشابه طرز تهیه فرنی با نشاسته است؛ و تنها تفاوتی که وجود دارد تفاوت در مدت زمان پخت این دو دسر است. فرنی مدت زمان پخت کوتاهتری به نسبت مسقطی دارد.
مواد لازم برای پخت مسقطی ساده
- نشاسته ۱ پیمانه
- آب ۷ پیمانه
- شکر ۳ پیمانه
- کره نصف پیمانه
- گلاب یک چهارم پیمانه
- زعفران دمکرده به مقدار کافی
- خلال بادام و پسته به مقدار لازم
- هل به مقدار لازم
طرز تهیه مسقطی بسیار ساده به روش لاری
۱. ابتدا آب و نشاسته را در ظرفی به خوبی با یکدیگر مخلوط کنید. نشاسته باید کاملا در آب حل شود.
۲. سپس مخلوط آب و نشاسته را از صافی رد کنید تا اگر ناخالصی وجود دارد کاملا از محلول ما جدا شود و محلول یکدستی داشته باشید.
۳. در این مرحله از طرز تهیه مسقطی باید آب و نشاسته را به همراه شکر و کره روی شعله گاز به هم بزنید تا جوش بیاید و شکر به خوبی در آب حل شود.
۴. مسقطی باید آنقدر روی حرارت بماند تا قوام بیاید. شعله گاز را خیلی زیاد نکنید، اما حرارت نباید آنقدر هم کم باشد که مخلوط شما از جوش بیفتد. حواستان باشد که مسقطی را باید مدام هم بزنید تا ته نگیرد.
۵. در اواخر پخت زعفران را به مسقطی اضافه کنید تا رنگ و عطر بهتری به دسر شما بدهد.
۶. زمانی که قوام مسقطی از فرنی بیشتر شد گلاب و هل را اضافه کنید و اجازه دهید دو سه دقیقه دیگر هم روی حرارت بماند. سپس گاز را خاموش کرده و قابلمه را از روی حرارت بردارید.
۷. وقتی مواد کمی خنک شدند و حالت خمیری پیدا کردند ته یک ظرف را چرب کنید و مسقطی را داخل آن بریزید. بهتر است از یک ظرف مستطیلی پیرکس استفاده کنید.
۸. روی مسقطی را با خلال بادام و پسته تزئین کنید و بعد از اینکه کاملا سرد شد روی آن را با سلفون بپوشید و به مدت حداقل ۶ ساعت داخل یخچال قرار دهید.
۹. هنگام سرو میتوانید آن را به شکل دلخواهتان برش بزنید. نوش جان
نکاتی که دانستنشان کیفیت مسقطی شما را ارتقا میدهد!
• بهتر است قبل از درست کردن مسقطی نشاسته را برای چند ساعتی خیس کنید. این کار باعث میشود طعم ترش نشاسته گرفته شود.
• هرچند که در دستور طرز تهیه مسقطی به این مسئله تاکید نشده است، اما باور کنید استراحت دادن به مسقطی برای چند ساعت آن هم داخل یخچال میتواند نتیجه کار شما را از این رو به آن رو کند.
• برای برش زدن مسقطی عجله نکنید. اگر میخواهید شکل و شمایل انتهایی کار شما خوب به نظر برسد به خاطر ذوق و عجلهای که دارید نتیجه نهایی را خراب نکنید. اجازه دهید مسقطی کاملا سرد شود و بعد به کمک یک چاقو تیز و چرب شده با مقداری کره (چاقوی مرطوب) مسقطی را برش بزنید.
• برای خارج کردن مسقطی از قالب ابتدا اطراف آن را به کمک چاقو آزاد کنید و بعد ظرف را برگردانید.
• اگر حوصله ندارید بیخیال درست کردن مسقطی شوید. طرز تهیه مسقطی خیلی ساده است، اما درست کردن آن زمان بر و نیازمند صبر و حوصله زیادی است. پس درست کردن مسقطی را به روزی که انرژی و حوصله دارید موکول کنید. درست کردن این دسر حدود ۳ تا ۴ ساعت زمان نیاز دارد.
• اگر میخواهید یک مسقطی کاملا حرفهای بپزید میتوانید در آخر بعد از اضافه کردن گلاب و هل مسقطی را دم کنید. این کار در ارتقا کیفیت دسر شما بسیار تأثیرگذار است. برای این کار باید در انتهای مسقطی را برای نیم ساعت با شعله خاموش یا روی شعله خیلی کم با استفاده از شعلهپخشکن دم کنید.
• اگر میخواهید مسقطی را به مدت طولانی نگهداری کنید حتما آن را درون ظروف دربسته و درون یخچال نگهدارید. این شیرینی حدود ۳ تا ۴ ماه درون یخچال قابل نگهداری است.
تفاوت طرز تهیه مسقطی با باسلوق چیست؟
شاید این سوال برایتان پیش آماده باشد که مسقطی چه تفاوتی با باسلوق دارد؟ این دو دسر هرچند که خیلی مشابه هستند، اما با هم تفاوتهایی هم دارند، پس نباید آن دو را با هم یکی دانست.
در طرز تهیه باسلوق خبری از زعفران و هل و خلال بادام و پسته نیست. پایه اصلی این دسر آسان و خوشمزه هم نشاسته و آب و شکر است اما در ترکیب باسلوق، کره، زعفران، پودر هل و انواع خلال بادام و پسته وجود ندارد. در عوض برای درست کردن این دسر به گردو و پودر نارگیل نیاز دارید.
اگر شما هم تجربه پخت مسقطی به روش های مختلف را دارید خوشحال میشویم دستور خاص خودتان را در طرز تهیه مسقطی با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.
اگر به تهیه دسر ایرانی علاقه مند هستید:
طرز تهیه حلوا خانگی، یک دسر مقوی و خوشمزه برای روزهایی که میهمان دارید!
طرز تهیه شیربرنج ، به سادگی یک دسر مقوی درست کنید





[…] در ظاهر خیال کنید که این نوع پاستیل همان مسقطی یا باسلوق خودمان است اما در واقع هم دستور تهیه و هم طعم نهایی این […]
[…] طرز تهیه مسقطی برای کسانی که به دنبال دستور یک دسر سنتی … […]